Elektrisch racen: van 0 tot 100 binnen 4 seconde

De e-Wolf Alpha 1 SRF heeft een maximum snelheid van 230 km/u en accelereert van 0 naar 100 km/u in 3,9 seconde. Hij klimt hellingen van maximaal 30% en heeft bij 50 km/u een actieradius van 400 km. Deze volledig elektrische auto was te zien op Productronica, ter illustratie van de mogelijkheden van moderne batterijen en vermogenselektronica.

Wetenschappelijke instituten en industriële bedrijven presenteerden op een 200 m2 groot paviljoen het hele productietraject van batterijen, van het coaten van het elektrodemateriaal tot de complete module.

De opslag van veel energie, zoals nodig voor elektrische auto’s of duurzame energie, is nauwelijks te vergelijken met die van de accu’s voor laptops en mobiele telefoons. Zo worden ten aanzien van betrouwbaarheid, levensduur en grootte totaal andere eisen gesteld. Dat vraagt om voortgaande ontwikkelingen in de productietechniek – en daar draait het om op Productronica. Voor de grootste uitdaging – lagere kosten – is nauwe samenwerking nodig tussen fabrikanten, toeleveranciers, machinebouwers en onderzoekers. Op het batterijenpaviljoen waren al deze partijen dan ook vertegenwoordigd. Met hulp van experts konden bezoekers in een virtuele fabriek interactief een productielijn samenstellen en zo kostenscenario’s ontwerpen.

De e-Wolf Alpha 1 SRF haalt zijn prestaties dankzij een lithium-keramiek batterij met een nominale spanning van 520 V, een capaciteit van 41,5 kWh en een gewicht van 350 kg. Bij een constante snelheid van 50 km/u verbruikt hij 0,11 kWh/km en de CO2-emissie is 0 g/km.