Categories: Actueel

Elektrisch instelbare lens voor de kleinste behuizingen (James Dyson Award)

De meeste cameralenzen gebruiken fysieke beweging om te zoomen zonder verlies van beeldkwaliteit – een probleem voor kleine toepassingen, dat tot nu toe wordt opgelost door telefoons etcetera van steeds meer piepkleine camera’s te voorzien.

Scope ontwierp een lens die zijn optische kracht en gedrag kan veranderen zonder beweging, maar slechts met wisselende elektrische spanningen. In plaats van gebogen glas of plastic zijn de lenzen gemaakt van vloeibare kristallen opgesloten in een cel. Deze kleine moleculen heroriënteren zich onder een elektrisch of magnetisch veld, waarbij hun brekingsindex moduleert. Met slechts wisselende voltages kun je het optische golffront en het gedrag van de lens dynamisch vormgeven zonder fysieke beweging.

De lenzen zijn gebouwd om de controle over de vloeibare kristallen te maximaliseren met behulp van specifieke materialen, elektrode-ontwerpen en meer. In het optische ontwerp zijn deze lenzen verwerkt om een zeer instelbaar, verliesloos zoomsysteem te creëren. Het neemt ook de behoefte aan polarisatoren of motoren weg, waardoor een compact systeem ontstaat dat qua grootte vergelijkbaar is met moderne smartphonecamera’s, maar dan met één noodzakelijk diafragma in plaats van drie tot vijf.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

3 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

3 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

4 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

4 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

4 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

4 dagen ago