Elektriciteit en koeling uit zee – een winnaar?

De Nederlandse start-up Bluerise wil de warmte uit de bovenste laag van tropische oceanen gebruiken om generatoren mee aan te drijven die elektriciteit opwekken. Het ijskoude water op kilometers diepte wordt intussen met leidingen naar de kust gebracht om huizen en gebouwen van koeling te voorzien.

Bedenker Berend Jan Kleute is een zogenaamde social entrepreneur, iemand die de wereld wil verbeteren met een baanbrekend product of dienst. En daar zijn er tegenwoordig veel van. Zó veel dat whiskymerk Chivas Regal er een competitie aan wijdt.

De komende maanden gaat Chivas in 29 landen op zoek naar de beste social entrepreneurs. Zij krijgen in Nederland een podium om hun idee te pitchen en maken daarbij kans op funding. Er wordt 1 miljoen dollar verdeeld.

De vijf Nederlandse deelnemers zijn al bekend. Naast Bluerise zijn dat:

  • Villagepump – ontwikkelt betaalbare waterzuiveringssystemen voor diegenen die schoon water nodig hebben, maar dit niet tot hun beschikking hebben.
  • Inspidere – ontwikkelt onder andere duurzame ecologische synthetische stoffen, waarvan de grondstof wordt gewonnen uit mest. Met een wetenschappelijke benadering wordt kennis vertaald naar nieuwe materialen en methoden.
  • Land Life Company – produceert biologisch afbreekbare ‘boomcouveuses’ die het mogelijk maken om in droge gebieden weer nieuwe gewassen te laten groeien.
  • Yellow Pallet – verwerkt bananenvezels (een afvalproduct van de bananenplant) tot verbindingsblokken voor transportpallets. De blokken leveren een houtbesparing op van 26 tot 32 procent ten opzichte van houten pallets.

Tijdlijn Venture

Aan deze vierde editie nemen 2.600 deelnemers deel, afkomstig uit in totaal 29 landen. In februari 2018 wordt per land één winnaar geselecteerd, die in de lente een ‘Accelerator Programma’ mag volgen in het Skoll Centre for Social Entrepreneurship aan de Universiteit van Oxford. Daarna krijgt het publiek drie weken de tijd om een stem uit te brengen op zijn of haar favoriet, waarmee zij bepaalt hoe de eerste 200.000 dollar wordt verdeeld. Op 24 mei 2018 komen de finalisten van de 29 deelnemende landen in Amsterdam bijeen om hun ideeën te pitchen tijdens The Next Web Conference. Tijdens die finale wordt de resterende 800.000 dollar verdeeld.