Electric Superbike Twente 3e in race met E- en verbrandingsmotoren (video)

Electric Superbike Twente heeft zijn eerste race gewonnen op Donington Park. Coureur Thijs Peeters wist zich in de race met zowel elektrische- als verbrandingsmotoren op te werken van startpositie 13 naar finishpositie 3. Daarmee was Peeters op de Liion-GP de eerste elektrische motor van het veld die over de finish kwam.

Zaterdagochtend werd het team van de Universiteit Twente nog geplaagd door problemen. Tijdens de vrije training konden maar 2 rondes gereden worden, waarna het team onder grote druk aan de superbike moest sleutelen. Precies op tijd kon Peeters het circuit op voor de kwalificatiesessie, en met succes: Peeters noteerde de 8e rondetijd van het hele veld met een topsnelheid van 188 km/u.

‘s Middags nestelde het Twentse team zich op de 3e finishplek na een vlekkeloze race. Daarmee was het de eerste elektrische motor die de finishlijn passeerde.

Op zondag stonden nog 2 races op de planning, waarbij tijdens de eerste race een probleem met de motorfiets optrad en er een reset nodig was. Na de reset sloot Peeters op plek 32 achteraan het veld aan, waarna een spectaculaire inhaalrace de Nederlander de 8e plek bezorgde.

Race 3 werd gestart vanaf de 3e plek, waarna het team uit Enschede bij het ingaan van de eerste bocht de eerste positie verkreeg. De grootste concurrent, University of Nottingham, had technische problemen, waarna het spannend werd tot de finish. Uiteindelijk werd het team 4e met een 2e plek in de MotoE.

Steeds betere rondetijden

Ondanks de vochtige condities op zondag wist Peeters elke race de eigen rondetijden te verbeteren, tot uiteindelijk 1:21:128. Team manager Tim Veldhuis: "Ongelofelijk dat we in het eerste raceweekend de rondetijden van vorig jaar van TU Delft-team Nova al konden verslaan. En we hebben nog wat technische trucjes achter de hand!"

De MotoE is een ontwikkelingscompetitie voor elektrische motoren, waarmee wedstrijden tussen benzinemotoren gereden worden. Na deze eerste race op Donington Park in Engeland volgt 1 september een race op het TT circuit van Assen, in samenwerking met de OWcup. Het raceseizoen omvat nog een 3e weekend, eind september op Anglesey in Engeland. Elke race worden punten toegekend, en na 3 weekenden wordt de eindstand van het seizoen bepaald.