Einstein Telescope Education Centre opent in Kerkrade

Vanaf komend schooljaar kunnen scholieren de wetenschap achter de Einstein Telescope ontdekken bij het Einstein Telescope Education Centre (ETEC) in Kerkrade. En aan de hand van een film, een interactief demonstratiecollege en workshops leren ze hoe natuurkunde van de middelbare school hierin een toepassing vindt.

Een hologram van Gideon Koekoek geeft een interactief college. Foto: Discovery Museum

Het ETEC bevindt zich op het terrein van het Discovery Museum in Kerkrade. Na de zomervakantie kunnen schoolgroepen hier terecht voor een dagvullend lesprogramma dat helemaal in het teken staat van de wetenschap achter de Einstein Telescope. Het programma is inhoudelijk ontwikkeld in samenwerking met Maastricht University en Nikhef. Gideon Koekoek van Maastricht University en Nikhef heeft hierin een grote rol gespeeld.

Onderwerpen die aan bod komen zijn omgaan met trillingen bij gevoelige meetapparatuur, lasers en geofysica. Aan het eind verwerken de scholieren de resultaten in een creatieve presentatievorm, bijvoorbeeld een vlog of podcast, en presenteren ze dit aan elkaar.

Het huidige programma is voor klassen uit de bovenbouw VO met profiel N&T of N&G. In de toekomst wordt ook aanbod ontwikkeld voor klassen PO en particuliere bezoekers. Vanaf schooljaar ’24-’25 kunnen zo’n 1000 leerlingen per jaar het ETEC bezoeken.

Samenwerking

Het Einstein Telescope Education Centre is een initiatief van het Discovery Museum. Nikhef, Maastricht University, het EMR-project office van de Einstein Telescope, en het Dutch Black Hole Consortium zijn betrokken bij de inhoud. Het is mede mogelijk gemaakt door bijdrages van de Provincie Limburg, Maastricht University, Nikhef, Stichting MPlooi, Gemeente Kerkrade en Stichting Physica.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *