Eíndelijk in evenwicht, dankzij robotstaart (video)

Altijd al last gehad van evenwichtsproblemen? Dan kun je nu een robotstaart aangespen die helpt om je in balans te houden. Misschien ook handig voor werken op hoogte en onder rare hoeken. Zoals in de industrie.

De staart, die Arque heet, is ontwikkeld door onderzoekers van de Japanse Keio Universiteit. Hij is geïnspireerd op de manier waarop dieren passief hun eigen staarten gebruiken om hun mobiliteit te verbeteren door het zwaartepunt te verschuiven en bestaat uit wervels met een veerstructuur om afschuif- en tangentiële krachten te verwerken en de lengte en het gewicht van de staart te beheersen.

wervel Elk wervelgewricht bestaat uit één centrale plaat, omgeven door nog eens vier beschermplaten, die met elkaar zijn verbonden door elastische koorden. De staart wordt aangedreven door vier pneumatische kunstmatige spieren. Vanwege het modulaire karakter, kunnen segmenten worden toegevoegd of verwijderd, waardoor de staart zwaarder of lichter wordt, afhankelijk van het lichaamsbouw van de drager.