Eindelijk, de dartpijl wordt aerodynamisch

Delftse onderzoekers hebben een dartpijl ontwikkeld die spelers meer controle geeft over hun worp. Een pijl is minder gevoelig voor fouten van de darter en daardoor bijna 50 procent preciezer.

iemand meet de breedte van de dartpijl met een schuifmaat

De onderzoekers ontwierpen de pijl met kennis uit de aerodynamica en vliegmechanica. Ze ontdekten dat de aerodynamische en ontwerpprincipes die ze voor vliegtuigen en raketten gebruiken, ook potentieel hebben om de prestaties van dartpijlen te verbeteren. Om de baan van de pijl te analyseren, ontwikkelden ze een dartrobot die de pijl consistent werpt, terwijl de loslaatpositie, snelheid, vluchtbaan en positie op het bord worden gemeten. Door kleine foutjes in de worp te simuleren, kan de gevoeligheid van een dart worden bestudeerd.

Het onderzoek heeft geleid tot de oprichting van Rocket Darts. Medeoprichter Michiel van Nesselrooij: “Er zijn verschillende redenen waarom wij veel potentieel voor verbetering zagen bij de dartpijl. Allereerst was er tot nu toe weinig aandacht besteed aan aerodynamische optimalisatie in de ontwikkeling. Bovendien zijn er binnen de regels voldoende mogelijkheden in het ontwerp van de pijl en hebben darters de vrijheid om zelf hun pijlen te kiezen, waardoor de prestatie van de pijl een groot verschil kan maken. Ten slotte heeft de sport relatief weinig variabelen: de darter, de pijl, en de lucht. Hierdoor is de impact van een verandering in de pijl goed meetbaar. We zijn ervan overtuigd dat de nieuwe (gepatenteerde) dart een groot verschil kan maken voor de sport en kijken er naar uit om darters van elke niveau een boost in hun prestaties te geven.”

De pijlen zijn getest door de vijf beste darters van Nederland: Raymond van Barneveld, Dirk van Duijvenbode, Michael van Gerwen, Danny Noppert en Vincent van der Voort. Ze namen ook deel aan wetenschappelijk onderzoek, waaronder de analyse van hun werptechniek.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *