Eerste windturbine met recyclebare bladen operationeel

Siemens Gamesa viert de levering van groene energie door ‘s werelds eerste turbine die is uitgerust met Siemens Gamesa’s RecyclableBlades. De eerste commerciële installatie van recyclebare windturbinetechnologie vond onlangs plaats in RWE’s Kaskasi offshore windenergieproject in Duitsland. Het markeert een keerpunt in de duurzaamheid op lange termijn van offshore windenergie.

Marc Becker, CEO van de Siemens Gamesa Offshore Business Unit, zegt: “We hebben de Siemens Gamesa RecyclableBlade-technologie in slechts 10 maanden op de markt gebracht: van de lancering in september 2021 tot de installatie op RWE’s Kaskasi-project in juli 2022. Dit is indrukwekkend en onderstreept het tempo waarin we allemaal moeten bewegen om voldoende opwekkingscapaciteit te leveren om de wereldwijde klimaatnoodsituatie te bestrijden. Deze mijlpaal betekent een belangrijke bijdrage aan Siemens Gamesa’s doelstelling om in 2040 volledig recyclebare turbines te hebben.”

Milde zuuroplossing

Windturbinebladen bestaan uit een combinatie van materialen die in hars zijn ingebed om een sterke, stijve structuur te vormen. Door gebruik te maken van Siemens Gamesa’s RecyclableBlade-technologie kunnen de onderdelen van het blad aan het eind van de levensduur van het product volledig worden teruggewonnen. Het scheiden van onder andere hars, glasvezel en hout gebeurt met behulp van een milde zuuroplossing. De materialen kunnen vervolgens in de circulaire economie terechtkomen en nieuwe producten maken, zoals koffers of behuizingen voor flatscreens, zonder dat er een beroep hoeft te worden gedaan op meer grondstoffen.

Klimaatdoelstellingen

Sven Utermöhlen, CEO Wind Offshore, RWE Renewables: “Dat we in ons offshore windpark Kaskasi ‘s werelds eerste recyclebare windturbinebladen onder operationele omstandigheden testen, is een belangrijke stap om de duurzaamheid van windturbines naar een hoger niveau te tillen. De eerste turbine die is uitgerust met RecyclableBlades wekt elektriciteit op. De uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen moet vastberaden worden voortgezet. Een snellere offshore-uitbreiding is bijzonder belangrijk om tegelijkertijd de klimaatdoelstellingen te bereiken en meer energiesoevereiniteit te creëren.”

Handgemaakt

Een aantal turbines van RWE’s offshore windpark Kaskasi zal worden uitgerust met handgemaakte Siemens Gamesa B81 RecyclableBlades, elk met een lengte van 81 meter. Het project bevindt zich 35 km ten noorden van het eiland Helgoland in de Duitse Noordzee. Het zal bestaan uit 38 SG 8.0-167 DD-windturbines, die 342 MW schone, hernieuwbare energie zullen opwekken voor maximaal 400.000 Duitse gezinnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *