Eerste thuisbatterij van Nederlandse makelij gaat in productie

Na een succesvolle crowdfundingactie begint startup Charged volgende week met de productie van de eerste thuisbatterij van Nederlandse makelij. De software zorgt dat bezitters van zonnepanelen meer eigen zonnestroom gebruiken en dat mensen met een dynamisch energiecontract geld kunnen verdienen met hun thuisbatterij.

Eerste thuisbatterij van Nederlandse makelij gaat in productie

Bijna alle thuisbatterijen worden momenteel gefabriceerd in Azië of Amerika (Tesla), al werkt Europa aan een eigen batterij-industrie. Charged is daarin een voorloper. “We hebben jarenlang geïnvesteerd in het opdoen van kennis, zodat we weten waar we het over hebben. Behalve de hardware, vinden we ook de slimme software van belang. Die zorgt ervoor dat de batterij op de goede momenten gaat laden en ontladen, zodat hij bij mensen thuis de nul op de meter houdt of maximaal geld kan besparen”, zegt directeur en medeoprichter Roeland Nagel.

De Sessy kan werken met alle merken zonnepanelen en omvormers en past in een zogeheten open ecosysteem van apparaten die via het internet met elkaar communiceren, zoals laadpalen of huishoudelijke apparatuur. Mensen met een dynamisch energiecontract kunnen dankzij de slimme energiemanager geld verdienen door stroom op te slaan als de prijzen laag zijn en terug te leveren als ze hoog zijn. De Sessy schakelt de zonnepanelen af bij negatieve stroomprijzen, als de geleverde elektriciteit geld kost in plaats van opbrengt. Verder verhoogt de Nederlandse batterij de eigen stroomconsumptie van zonnepanelen met 30 procent: van gemiddeld 30 tot 40 naar 60 tot 80 procent.

In Nederland is de markt voor thuisbatterijen nog niet zo ontwikkeld, onder meer omdat consumenten hun overtollige zonnestroom kunnen terugleveren aan het net en van hun eigen verbruik mogen aftrekken. Deze salderingsregeling wordt echter tussen 2025 en 2031 afgebouwd .

Om zijn kleine plug & play batterij op de markt te kunnen brengen, startte Charged eerst een crowdfundingsactie om de animo te peilen. In drie maanden tijd werden ruim 600 Sessy’s besteld. “Mensen hebben massaal ingetekend voor de voorverkoop. Dat gaf ons het duwtje dat we nodig hadden”, zegt Nagel.

Investeerders gezocht

Charged kan daardoor volgende week de productie opstarten. Eerst zullen er testbatterijen van de band rollen en in het najaar volgen de Sessy’s voor de consument. Die worden in het eerste kwartaal van 2023 geleverd. Omdat veel consumenten tijdens de actie wel belangstelling toonden, maar toch wilden afwachten, denkt Charged snel te kunnen opschalen. Daarvoor zoekt de startup nog investeerders.

Het bedrijf in de Achterhoek is opgericht door Roeland Nagel en Twan Vooijs, twee technici die een bijdrage willen leveren aan de energietransitie. “De thuisbatterij staat op doorbreken in Nederland. De markt wordt nu nog gedomineerd voor buitenlandse bedrijven, dus is een Nederlandse producent vrij bijzonder”, aldus Nagel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (3)

 1. geweldig!
  alleen in de maanden januari en februari neem ik meer stroom uit het net, dan ik teruglever. als ik die twee maanden met de batterij kan overbruggen, kan ik Eneco vaarwel zeggen. dat scheelt vastrecht en ben ik écht energie neutraal. momenteel heb ik geen gas en verwarm mijn huis met een warmtepomp (aardwarmte)
  nu geldt het salderen nog, teruglever vergoeding drastisch verlaagd dus een huisbatterij komt steeds dichterbij.
  kan uw omvormer ook op eilandbedrijf werken?

 2. Voor wie de Nederlandse taal machtig is :
  Wat is het verschil tussen een batterij en een accu …

  of toch terug naar de kleuterschool !