Eerste Telecom Technology Event in Leusden

Op 3 november 2011 vindt voor de eerste keer het Telecom Technology Event plaats, bij FHI in Leusden. De sprekers en deelnemers van dit event willen in één dag laten zien hoe de grote diversiteit aan technologie benut kan worden door gebruikers en bouwers van de netwerken. Tijdens plenaire lezingen wordt stilgestaan bij de technologieën, frequentiegebruik, marktontwikkelingen en regelgeving. Daarnaast worden in de parallelle sessies verschillende technieken getoond om signalen te testen.

De vraag naar bandbreedte blijft stijgen. Om aan de wensen van bedrijven, consumenten en overheid te blijven voldoen moet er geïnvesteerd worden in netwerken en technologieën. Tijdens het Telecom Technology Event worden de deelnemers volledig geïnformeerd over goede technische faciliteiten, de juiste infrastructuur voor wireless, wireline of glasvezel en het testen en meten van netwerken.

Programma

10.00 … 10.25 uur

Ontwikkelingen in ‘frequentieland’

De minister van EL&I heeft een deel van het digitale dividend, de 800 MHz-band, bestemd voor mobiele communicatie. In een veiling wordt het schaarse spectrum, samen met andere frequentiebanden, geveild. John Derksen geeft een actueel beeld over de planning en de voorwaarden in de vergunningen en gaat in op de kansen en uitdagingen die zich kunnen voordoen bij de implementatie. Verder naar de toekomst kijkend is de verwachting dat mobiele communicatie en broadcastsystemen steeds meer naar elkaar toe zullen groeien. Waar liggen dan de kansen en mogelijkheden? Bieden hybride netwerken oplossingen? En welke relevante (inter)nationale ontwikkelingen in spectrummanagement zijn nu al waarneembaar?

Agentschap Telecom, John Derksen

10.30 … 10.55 uur

Ontwikkelingen netwerken, waar gaan we naar toe?

De markt van vaste en mobiele infrastructuur is meer dan dynamisch te noemen. Alles kan en wat vandaag nog ‘science fiction’ was, is morgen gerealiseerd en lijkt overmorgen achterhaald. Als je vanuit marketingoogpunt kijkt wil iedereen altijd online zijn om maar niets te missen. Waar vraagt de markt om en welke voordelen biedt dat allemaal?Hoe stel je de juiste keuzes en moet je nog even wachten of nu instappen?

KPN, Arjen van Dalsum 

11.30 … 11.55 uur

Remote fiber testing to improve SLA’s

In deze presentatie leggen Mike Field en Kamel Souilah uit hoe de SLA-responstijd kan worden verbeterd. Met het besproken monitoringsysteem is direct duidelijk waar een defect zich bevindt, zoals degradaties van reflecties (bijvoorbeeld door vuile connectoren) of een catastrofale fout in het glasvezelnetwerk. Zo kan een network proactief worden getest, met een leerfase voor de best mogelijke foutdetectie, op basis van OTDR (layer 1), om verzekerd te zijn van de beste 24/7 triple-play diensten. Vanuit een centrale locatie kan een aantal OTDR’s gebruik maken van speciale ‘donkere’ vezels, of een combinatie van donkere en ‘live’ vezels in access/metro long-haul of ultra long-haul netwerken. Ook wordt een standard testoplossing op afstand (zonder grote investering) besproken.

Mike Field, Kamel Souilah EXFO namens C.N. Rood

LTE – Why, How, When.

Long Term Evolution – LTE – wordt ook wel de vierde generatie mobiele communicatie genoemd. Na de oorspronkelijke analoge communicatietechniek op basis van AM en/of FM, kwamen digitale technieken als GSM en UMTS waarbij steeds hogere transmissiesnelheden mogelijk waren om naast spraak ook data, bijvoorbeeld internet of e-mail, met steeds hogere snelheden draadloos over te brengen. Hoe het steeds maar weer lukt om nog hogere snelheden te bereiken wordt op eenvoudige wijze uitgelegd. Iedere nieuwe draadloze communicatietechniek heeft zijn eigen modulatiemethode die steeds complexer wordt en daarmee ook steeds hogere eisen stelt aan de specificaties en functionaliteit van de benodigde meetapparatuur bij ontwikkeling en productie. De belangrijkste parameters worden in kaart gebracht. Daarnaast moeten ook de mobiele-netwerkoperators weer starten met de bouw van een nieuw netwerk wat flinke investeringen vereist. Er zal een overzicht worden gegeven van de huidige stand van zaken en op welke termijn LTE echt operationeel zal worden in en buiten Nederland.

Ben Maarleveld en Marcel Versteeg, Rohde & Schwarz Nederland

12.00 – 12.25 uur

Benchmarktesten van uw IT-netwerkcomponenten: performance, availability, security en scalability

Uw IT-infrastructuur is voortdurend in beweging. Nieuwe toepassingen vragen om meer snelheid, bandbreedte en beveiliging. Blijft u uw investering doen op basis van goede naam, datasheets of de prijs? Zou het niet beter zijn de geplande investering te toetsen aan uw eisen? L2-7 Benchmark testing helpt u bij het maken van de juiste keuze, gebaseerd op industrie gestandaardiseerde testmethoden die alle belangrijke aspecten van netwerk componenten belichten. Jaarlijks terugkerende audits zorgen dat u up to date blijft.

Marc Meulensteen, Spirent Communication namens Livingston T&M

LTE  new challenges on the UE (User Equipment)

De behoefte aan meer data is het afgelopen decennium exponentieel gegroeid en er zijn geen tekenen dat die groei in de toekomst zal stoppen of afnemen. Om in de behoefte te voorzien heeft de telecomindustrie meer geavanceerde protocollen geïntroduceerd. Tamim Azizi geeft inzicht in de groei en de nieuwste standaarden (LTE & LTE Advanced) die zijn bedoeld om aan de vraag te voldoen.

Deze nieuwe protocollen brengen nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals wereldwijde compatibiliteit (TDD/FDD), neerwaartse compatibiliteit met andere technologiën, spectrale efficiëncy, betere EVM (kleine foutenmarge), minder latency en MIMO. Fabrikanten van handsets moeten dit alles (en meer) betrekken bij het ontwerp van hun apparatuur. Dat betekent dat de toestellen in elke ontwikkelstap moeten worden getest om er zeker van te zijn dat ze op de goede weg zijn. Azizi zal zijn presentatie vooral richten op de testinstrumenten voor gebruikersapparatuur, die voor marktintroductie aan zeer hoge standaarden moeten voldoen.

Tamim Azizi, Aeroflex namens T&M Systems

13.30 … 13.55 uur

On the Road to 100G

Video-traffic en smartphones jagen de vraag naar breedband op, 100 gigabit ethernet is nu klaar voor de volgende belangrijke fase in de evolutie van een wereldwijd alom aanwezige netwerkarchitectuur. Christopher Lind Arlaud laat in een praktijkvoorbeeld zien hoe een 100G testsysteem onlangs is gebruikt om een intercontinental productienetwerk te valideren. Zijn presentatie begint met een introductie tot de technologie en de markt.

 Xena Networks, Christopher Lind Arlaud namens Tucana Telecom

Layer 4 TCP performance in carrier transport networks

"Throughput is niet altijd gelijk aan beschikbare bandbreedte" Dat is wat carriers soms ervaren als zij nieuwe turned-up-verbindingen afleveren bij hun klanten. Turn-up-testen worden gewoonlijk uitgevoerd met Layer 2/3 testprocedures als RFC2544 of de nieuwe Y.1564. Deze verifieert de bandbreedte van de verbinding, maar niet de werkelijke throughput voor diensten op TCP-basis. Roland Stoos geeft uitleg over de oorzaak van dit probleem en mogelijke oplossingen om het onder controle te krijgen.

Roland Stooss, JDSU namens Electro Rent Europe

14.00 … 14.25 uur

Mobile backhaul testing

Heynen

15.00 … 15.25 uur

Open toegang tot kwaliteitsverbindingen voor nieuwe diensten

Nederland heeft een goed ontwikkelde breedbandinfrastructuur en hoort tot de Europese top qua breedbandpenetratie en beschikbare bandbreedte. Maar breedband is meer dan alleen bandbreedte. De economische en maatschappelijke waarde van breedbandinfrastructuren wordt naast bandbreedte ook bepaald door de dekking, de mate van open toegang en concurrentie op en tussen infrastructuren en ook door de kwaliteit van de verbindingen. Pieter Nooren gaat in op de rol die de zogenoemde ‘managed services lane’ kan spelen bij het vergroten van de toegang tot breedbandverbindingen met kwaliteitsgaranties voor nieuwe diensten uit sectoren als zorg, onderwijs en veiligheid. Hierbij zullen technische, organisatorische en een aantal commerciële aspecten de revue passeren.

Pieter Nooren, TNO

15.30 … 15.55 uur

Net neutraliteit

Netneutraliteit (NN), onlangs in de Nederlandse wet verankerd, gaat over het behandelen van internetverkeer door ISP’s. Belangenverstrengeling en congestie zijn mogelijke redenen om bepaald verkeer (of typen verkeer) voorrang te geven of juist te blokkeren of vertragen. Denk daarbij aan diensten van bijvoorbeeld Google. Onder NN is de vrijheid van de ISP om dit te doen tot een minimum beperkt en alleen in geval van congestie mag aan ‘traffic management’ gedaan worden. Daarmee zijn de belangrijkste ingrediënten van het NN-debat gegeven, maar de discussie is uitermate complex. Wat zijn de risico’s voor dienstenaanbieders en consumenten als NN niet nageleefd wordt? Wat is de beste oplossing om NN te garanderen? Mag van dienstenaanbieders zoals Google gevraagd worden dat ze meebetalen aan de kosten van het aanleggen en onderhouden van netwerken? In Amerika heeft de NN discussie gespeeld op het vaste netwerk (videodiensten), dit en meer wordt tijdens deze lezing besproken.

Tim Poulus, Telecompaper

Telecom Technology Event, 3 november 2011, www.fhi.nl/telecom