Categories: Actueel

Eerste pilot offshore groene waterstofproductie start bij Scheveningen

Onder de naam PosHYdon integreert de pilot 3 energiesystemen op de Noordzee: offshore wind, offshore gas en offshore groene waterstof. Voor de energietransitie speelt deze integratie een belangrijke rol. Met elektrolysers op zee kan energie van grote offshore windparken omgezet worden in groene waterstof en via het huidige gasnetwerk naar land worden getransporteerd.

Waterstof van zeewater

PosHYdon zorgt voor een innovatieve koppeling van bewezen technologieën. Zo komt er een 1 MW PEM-elektrolyser. Een andere installatie zet zeewater om in gedemineraliseerd water. Door elektrolyse wordt hiervan groene waterstof gemaakt. Dat wordt bijgemengd met het geproduceerde gas.

De pilot moet antwoord geven op enkele cruciale vragen om groene waterstof op zee mogelijk te maken. Hoe verloopt de integratie van energiesystemen in de praktijk? Hoe houden de installaties zich in de zware weersomstandigheden op zee? Hoe efficiënt presteert de elektrolyser bij wisselend stroomaanbod? Het doel is namelijk om waterstof te produceren afhankelijk van de windkracht.

Binnen PosHYdon werken 14 projectpartners samen, zoals kennisinstelling TNO en partijen in de energie- en offshore-sector. Penvoerder is Nexstep, dat zich richt op ontmanteling en mogelijk hergebruik van infrastructuur. PosHYdon gaat plaatsvinden op het eerste volledig geëlektrificeerde platform in Nederland van projectpartner Neptune Energy. Het platform ligt 13 km uit de kust van Scheveningen.

Veel winnaars

Als de proef slaagt, zijn er vele winnaars. TenneT moet de elektriciteit uit wind op zee aan land brengen en kan dan minder investeren in dure kabels en andere elektriciteitsinfrastructuur. Transport van waterstof kan voor een deel via de bestaande leidingen. De eigenaren van de platforms hebben, nu de gaswinning op veel plekken op zee eindigt, in potentie een nieuwe businesscase. Fabrikanten van electrolysers, apparaten die water splitsen in water- en zuurstof maar die nu uitsluitend op land worden gebruikt, gaan een nieuwe generatie ontwikkelen om dat op zee te kunnen doen. 

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

42 minuten ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

3 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

3 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

3 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

4 uur ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

5 dagen ago