Eerste mega-stopcontact voor wind op zee staat bij Borssele

De topside van het eerste offshore transformatorstation op zee is van HSM Offshore in Schiedam naar windparkgebied Borssele gebracht. Het gevaarte van 3.650 ton bestaat voor 40% uit staal en voor 60% uit installaties om de 66 kV elektriciteit afkomstig van de windturbines om te zetten naar 220 kV en verder naar het landstation in Borssele te transporteren.

Bij Borssele werd de topside op het jacket (onderstel) gehesen, dat al sinds augustus 2018 op de zeebodem staat. Nu is het eerste 700 megawatt transformatorstation op zee een feit. De 82 meter hoge (van zeebodem tot top), 32 meter brede installatie weegt 6.550 ton.

Borssele Alpha krijgt een capaciteit van 700 megawatt en gaat de elektriciteit van het windparken Borssele 1 + 2 van Ørsted verzamelen en aan het stroomnet aan wal leveren. Bij windpark Borssele komt nog een vergelijkbaar transformatorstation afkomstig van dezelfde werf. De twee platforms zijn de eerste grootschalige netaansluitingen die onder het Nationaal Energieakkoord worden gebouwd voor offshore windparken in Nederland. Borssele Beta zal naar verwachting in 2020 worden opgeleverd.

Meer windenergie

In het Energieakkoord staat dat in 2023 windparken in de windgebieden Borssele, Hollandse Kust (zuid) en Hollandse Kust (noord) met een totale capaciteit van 3,5 GW gebouwd moeten zijn. TenneT is aangewezen om de windparken op zee aan te sluiten. Volgens de Routekaart Wind op Zee (2024-2030) gaat het om in totaal 6,1 GW aan te bouwen windparken.