Categories: Actueel

Eerste grootschalige power-to-gas installatie in Delfzijl

Torrgas, Siemens, Stedin, Gasunie, A.Hak, Hanzehogeschool/EnTranCe en stichting Energy Valley hebben een intentieverklaring voor de bouw van de installatie opgesteld.

Power-to-gas

Power-to-Ggas is de naam van het proces waarbij met behulp van groene stroom via elektrolyse water wordt omgezet in waterstof en zuivere zuurstof. Waterstof is een grondstof voor de chemische industrie. Als waterstof wordt gecombineerd met CO2 wordt methaan (aardgas) geproduceerd. Dat kan worden ingevoed in het aardgasnet, maar kan ook in vloeibare (bio-LNG) of samengeperste (bio-CNG) vorm dienen als schone brandstof voor de transportsector. De duurzame waterstof kan ook dienen als CO2-vrije brandstof voor elektrische aangedreven brandstofcelvoertuigen.

De geproduceerde zuurstof wordt gebruikt in de vergassingsinstallatie van Torrgas, waar biomassa wordt vergast tot syngas, dat op zijn beurt ook een waardevolle grondstof voor de chemische industrie is. De installatie die in Delfzijl wordt gebouwd is niet alleen de eerste in Nederland, maar ook de grootste in zijn soort. In Duitsland zijn al veel power-to-gas initiatieven, maar van aanzienlijk kleinere omvang. Uniek in dit project is het gebruik van de zuurstof uit elektrolyse in het vergassingsproces van Torrgas. In de meeste andere power-to-gas projecten wordt de duurzame zuurstof niet verder gebruikt. Omdat dit hier wel gebeurt worden noodzakelijke investeringen in een additionele air separation unit voorkomen.

Opslag van duurzame stroom

Met het toenemen van het aandeel zonne- en windenergie, dat zich kenmerkt door een onvoorspelbaar aanbodpatroon, neemt de behoefte toe aan middelen om aanbod en afname van energie met elkaar in balans te brengen. Door de omzetting in waterstof en eventueel groen gas kan groene stroom worden opgeslagen in het gasnet, waarna het zijn weg vindt naar huishoudens, transport en bijvoorbeeld gasgestookte elektriciteitscentrales. Daardoor kan power-to-gas op termijn een oplossing bieden voor de opslag van elektriciteit van windturbines of zonnepanelen die niet op het moment zelf door gebruikers kan worden afgenomen. De gasinfrastructuur gaat via het power-to-gas concept aldus fungeren als een enorm opslagmedium en helpt ervoor te zorgen dat alle energie, die met duurzame zonnepanelen en windturbines kan worden opgewekt, ook daadwerkelijk nuttig gebruikt kan worden.

Om de rol van energiebuffer en producent van duurzame grondstoffen voor de chemische industrie te kunnen vervullen, zal het power-to-gas concept uiteindelijk op grote schaal moeten worden toegepast. De P2G-installatie in Delfzijl vormt een belangrijke stap in het verkennen van dit opschalingsproces en levert Nederland en de noordelijke provincies belangrijke kennis en ervaring op omtrent de totale integratie van het power-to-gas concept in de industrie en nationale energievoorziening

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

3 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

3 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

4 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

4 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

4 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

4 dagen ago