Het Japanse maanonderzoeksbedrijf ispace gaat proberen om zijn Resilience-ruimtevaartuig op 6 juni op de maan te laten landen. Aan boord is de eerste in Europa gebouwde maanrover, genaamd Tenacious.
Resilience is het ruimtevaartuigonderdeel van ispace Mission 2 “SMBC x Hakuto-R Venture Moon”, de nieuwste stap in het maanverkenningsprogramma van het bedrijf. Het werd op 15 januari 2025 gelanceerd aan boord van een SpaceX Falcon 9-raket vanaf Cape Canaveral Space Force Base en zal proberen te landen op Mare Frigoris op de maan.
ispace bestuurt Resilience vanuit het Mission Control Center in Tokio. Van daaruit bewaakt een team de gezondheid, positie, snelheid en temperatuur van het ruimtevaartuig en stuurt het commando’s naar de boordsystemen.
Het wereldwijde netwerk van grondstations van de Europese Ruimtevaartorganisatie (Esa), dat op afstand wordt aangestuurd vanuit het European Space Operations Centre (Esoc) in Duitsland, biedt de radioverbinding die nodig is om deze informatie door de ruimte te verzenden en te ontvangen.
De drie 35 meter diepe ruimteantennes in Esa’s Estrack-netwerk, gevestigd in Spanje, Argentinië en Australië, evenals de 15 meter lange antenne in Frans-Guyana, ondersteunen de missie. Het commerciële Goonhilly Earth Station Ltd in het Verenigd Koninkrijk levert ook een aanzienlijk deel van de ondersteuning via het uitgebreide Estrack-netwerk.
De Estrack-stations ondersteunden Resilience op de lanceringsdag en gedurende de maandenlange reis naar de diepe ruimte en terug in een energiezuinige baan om de maan. Het ruimtevaartuig bevindt zich nu in een baan om de maan en zal binnenkort beginnen met zijn afdaling naar het oppervlak.
Estrack zal het ruimtevaartuig volgen terwijl het het oppervlak nadert en de cruciale telemetrie ontvangen die ispace nodig heeft om een succesvolle landing te bevestigen.
Maanrover Tenacious
Het Resilience-ruimtevaartuig zal vervolgens ongeveer twee weken lang experimenten uitvoeren op het maanoppervlak voor de commerciële en institutionele partners van de missie. De antennes van Esa en Goonhilly zullen gedurende deze fase commando’s blijven verzenden naar en wetenschappelijke gegevens van de lander blijven ontvangen.
De lander zal ook de eerste in Europa gebouwde maanrover lanceren, genaamd Tenacious. De Luxemburgse dochteronderneming van het bedrijf (ispace Europe S.A.) heeft de lichtgewicht microrover ontworpen, geproduceerd en geassembleerd met cofinanciering van LuxImpulse, het Luxemburgse nationale ruimtevaartprogramma, dat wordt beheerd door de Luxemburgse ruimtevaartorganisatie en wordt uitgevoerd door Esa.
ispace Europe exploiteert een maantestterrein, een cleanroom en een controlecentrum in Luxemburg. Dit controlecentrum zal worden gebruikt om de rover te bedienen tijdens activiteiten op het maanoppervlak. In 2020 gunde Nasa ispace Europe een contract voor het verzamelen van maanregolietmonsters in het kader van het Artemis-programma. De activiteiten van de rover zullen hieraan bijdragen.
Commando’s voor Tenacious worden vanuit ispace in Luxemburg naar Esoc in het nabijgelegen Duitsland gestuurd en vervolgens via Esa’s antennes naar het maanoppervlak gestuurd. Daar ontvangt de ispace-lander ze en stuurt ze door naar de rover. Gegevens van de rover, zoals beelden van de camera’s, reizen via dezelfde communicatieketen terug naar de aarde.
Uitgelichte vacatures
- Docent Mechatronica
Bedrijf: ROC Midden Nederland - Process Engineer Standaardisatie
Bedrijf: Vitens - Engineer
Bedrijf: HEBO - Engineer procesautomatisering
Bedrijf: PWN