Eerste afgestudeerden doorlopend mbo-hbo traject motorvoertuigentechniek

Zo’n vijf jaar geleden ontwikkelden Fontys Pedagogisch Technische Hogeschool (PTH) in Eindhoven en het Koning Willem I College in Den Bosch een doorlopende leerlijn waardoor studenten in zeven jaar tijd mbo en hbo-diplomo motorvoertuigentechniek kunnen halen. Afgelopen vrijdag studeerden de eerste vier studenten af.

Tim van de Molengraaf, Bennie Schamp, Ingmar Atema en Maikel Coldenhof zijn de eerste afgestudeerden die dit verkorte programma hebben doorlopen. Zij sloten hun mbo- en hbo-opleiding motorvoertuigentechniek in zeven jaar af in plaats van de gebruikelijke acht jaar. Vandaar dat dit project 4 + 4 = 7 wordt genoemd .

Betere aansluiting

Fontys en het Koning Willem I College zijn vijf jaar geleden begonnen met de doorlopende leerlijn omdat ze verwachtten dat dit traject een betere aansluiting en een grotere instroom in het hbo zou opleveren. Studenten van het mbo moeten al in het derde jaar aangeven of ze in aanmerking willen komen voor dit traject. In het derde en het vierde jaar volgen zij een aangepast programma dat wis- en natuurkunde op havo-niveau bevat. Doordat op het ROC een aantal typische motorvoertuigenvakken worden gegeven, die ook op de PTH moeten worden gevolgd door de reguliere studenten, kunnen de mbo’ers voor die vakken vrijstelling krijgen in de vormen van erkenning van Elders Verworven Competenties (evc’s).

Automotive

Dit traject werd gestart met acht mbo-studenten waarvan er nu vier zijn afgestudeerd bij de opleiding Automotive Management van Fontys PTH. Twee studenten hebben vertraging opgelopen en zullen volgend jaar afstuderen bij de opleiding Automotive Engineering. De andere twee studenten kwamen tot de conclusie dat het hbo niet voor hen was weggelegd.

Winst

Docent Henk van Erp van Fontys PTH: ‘De voorbeeldfunctie en de zichtbaarheid van het studeren aan het hbo is een groot pluspunt van dit traject. Hierdoor is doorstuderen aan het hbo voor mbo’ers niet meer iets dat ze ‘later’ moeten beslissen. Ze gaan er al veel vroeger over nadenken en dat is winst.’