Een wand die ademt

Ruimteverdelers of scheidingswanden zijn meer dan alleen maar extra muren – het zijn kleedkamers, privé-vergaderruimtes, interieurstukken, of gewoon een middel om zonlicht tegen te houden. Helaas vaak massaal geproduceerd en gemaakt van inefficiënt materiaal. De ontwerpers van Molo, een Canadese ontwerp- en productiestudio onder leiding van Stephanie Forsythe en Todd MacAllen, hebben de ruimteverdeler nieuw leven ingeblazen. Ze noemen het een papieren softwall of vouwbare wand, die flexibel plooit en buigt in elke gewenste formatie en die uitzet en samentrekt als je ademhaling.

Tekst: Walter Wijnhoven / Beeld: Molo

Volledig uitgeschoven en in een rechte lijn geplaatst meet een softwall tot 4,5 meter, in gecomprimeerde toestand kan hij ‘terugspringen’ tot de dikte van een boek. Molo’s papieren softwall is gestructureerd in houten lagen afkomstig uit verantwoorde bron, gecertificeerd door de Forest Stewardship Council, en gecoat met een niet-toxische brandvertrager. Het honingraatpatroon geeft de softwall vorm en flexibiliteit terwijl het ook zorgt voor gelaagde barrières om geluid te absorberen.

Schuifdeur

De softwalls zijn verkrijgbaar in drie verschillende hoogtematen en in de kleuren okerbruin, helder indigo en verzadigd zwart. Stalen strips aan het magnetische uiteinde van de softwall kunnen zich vastzetten op harde oppervlakken zoals muren of hekken. Met een bijbehorend vilten handvat kan Molo’s softwall een schuifdeur nabootsen die doet denken aan shōji, een ruimteverdeler die in de traditionele Japanse architectuur wordt gebruikt. Door extra softwalls te bevestigen aan de magnetische strips aan de uiteinden van elke afscheiding kunnen ze verdubbelen in grootte of zelfs verdrievoudigen. Het wachten is op het eerste huis dat volledig uit softwalls is opgebouwd…