Een stap dichter bij de onzichtbaarheidsmantel (video)

Er is nu een camouflagejack waarmee je door de nacht kunt sluipen, onzichtbaar voor infrarood camera’s.

Tags:

Het prototype is ontwikkeld door kledingmerk Vollebak, het National Graphene Institute (NGI; UK) en het Graphene Engineering Innovation Centre (GEIC) van de universiteit in Manchester.

Het is de eerste computerprogrammeerbare jas en tevens een eerste stap naar een onzichtbaarheidsmantel, want in infrarood kun je hele delen ervan programmeren om schijnbaar te verdwijnen.

Op de voorkant van de jas bevinden zich 42 grafeenpatches die afzonderlijk kunnen worden bestuurd, net als pixels. Elke patch is opgebouwd uit 100 lagen grafeen en beheerst de thermische uitstraling aan het oppervlak van de jas zonder de temperatuur binnenin te veranderen.

Hoe het werkt? Het begint met het uploaden van code van de computer naar een microcontroller op de jas. Goud- en koperdraad (geprint) loopt naar elke grafeenpatch en zet er spanning op. De spanning dwingt ionen tussen de grafeenlagen met behulp van ionische vloeistof. En hoe meer ionen je tussen de grafeenlagen duwt, hoe minder warmtestraling de patch afgeeft en hoe kouder hij eruitziet.

Doordat elke patch afzonderlijk kan worden geprogrammeerd om een ​​ander niveau van thermische straling uit te zenden, kan de jas opgaan in zijn omgeving en onzichtbaar lijken voor infraroodcamera’s.

In het volgende decennium, als Vollebak de technologie opschaalt en de grootte van de grafeenpixels verkleint, zou je in theorie alles moeten kunnen verbergen. Met genoeg patches en genoeg kracht kan een persoon opgaan in een bos. Of een vliegtuig in een landingsbaan.

En hoewel de Thermal Camouflage Jacket tegenwoordig alleen op het infraroodspectrum werkt, moet het uiteindelijk mogelijk zijn om met grafeen een versie te bouwen die ook op het zichtbare spectrum werkt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *