Een piepklein 3D-printje in 30 seconden

Aan de EPFL is een methode ontwikkeld voor het 3D-printen van kleine, zachte objecten. Het proces kost nog geen 30 seconden.

De nieuwe techniek is gebaseerd op de principes van tomografie, een methode die voornamelijk wordt gebruikt bij medische beeldvorming om een model van een object te bouwen op basis van oppervlaktescans.

De printer stuurt een laserstraal door een doorzichtige gel. Dit kan vloeibaar plastic zijn, maar ook een biologische gel. De laser verhardt de vloeistof door polymerisatie. Algoritmen berekenen waar de stralen precies op moeten worden gericht, vanuit welke hoeken en in welke dosis.

Het systeem is momenteel in staat om structuren van twee centimeter te maken met een precisie van 80 micrometer. Maar het team wil apparaten ontwikkelen, die objecten tot 15 centimeter kunnen printen. "Het proces kan ook worden gebruikt om snel kleine siliconen of acrylonderdelen te maken die na het afdrukken niet hoeven te worden afgewerkt", zegt Christophe Moser, hoofd van de LAPD. Interieurontwerp kan een potentieel lucratieve markt zijn voor de nieuwe printer.