Categories: Actueel

Een arm of been van gerecycled plastic

Onderzoekers van de De Montfort University in Leicester (UK) maken de protheses door plastic flessen te vermalen en de korrels vervolgens tot polyester garens te spinnen die worden verhit tot een lichte, stevige substantie die gemakkelijk kan worden gevormd. 

"Upcycling van gerecyclede kunststoffen en het aanbieden van betaalbare prothesen zijn 2 belangrijke wereldwijde problemen die we moeten aanpakken", zegt hoofddocent werktuigbouwkunde Karthikeyan Kandan, de academicus achter het proces. "We wilden een prothetische ledemaat ontwikkelen dat kosteneffectief, maar toch comfortabel en duurzaam is voor geamputeerde patiënten. Er zijn zoveel mensen in ontwikkelingslanden die echt zouden profiteren van kwalitatief hoogwaardige prothesen, maar die zich die helaas niet kunnen veroorloven. Het doel van dit project was om goedkopere materialen te vinden die we kunnen gebruiken om deze mensen te helpen, en dat is wat we hebben gedaan."

De nieuwe protheses zijn ontwikkeld met steun van Global Challenges Research Funding – een organisatie die zich inzet voor de problemen van ontwikkelingslanden – en de onafhankelijke Britse onderzoeksinstelling Academy of Medical Sciences. Kandan werkte samen met een van ‘s werelds grootste organisaties die werkt aan het leveren van protheses aan gehandicapten, de Bhagwan Mahaveer Viklang Sahayata Samiti, samen met deskundigen van het Malaviya National Institute of Technology, beide gevestigd in Jaipur, India.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

3 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

3 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

4 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

4 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

4 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

4 dagen ago