Een 3D-print auto uit 57 onderdelen in 3 dagen (video)

De Chinees-Italiaanse bedrijven Polymaker en Xev (X Electrical Vehicle) presenteren een auto die je een drie dagen kunt 3D printen. De Levs, net iets kleiner dan een Smart, is met zijn topsnelheid van 70 kilometer per uur vooral geschikt voor binnenstedelijk gebruik. Aan de carrosserie komt geen metaal te pas.

(Veredeld) nylon, polymelkzuur en thermoplastisch polyurethaan. Dat zijn de grondstoffen waaruit Polymaker en Xev hun auto opbouwen. Afgezien van het chassis, de stoelen en de ramen is alles uit deze materialen geprint.

De auto bestaat uit slechts 57 onderdelen: een schijntje vergeleken bij de 2000 onderdelen waaruit een normale auto is opgebouwd. De productieduur is met 3 dagen eigenlijk even lang als normaal – maar daar staat tegenover dat de ontwikkelingstijd slechts 3 tot 12 maanden bedraagt, terwijl de investering 70% lager. Ook het gewicht is met 450 kg beperkt.

Xev gaat de auto’s rechtstreeks leveren aan de eindafnemer. Het heeft al 7000 orders ontvangen, waaronder 5000 van de Italiaanse postbezorging. De auto is beschikbaar vanaf het tweede kwartaal van 2019.

Overigens is het nog een vraag hoe veilig de auto is.

Hier een video over de opbouw van de auto:

En hier een interview met de directeur van Polymaker: