ECN produceert metalen producten via additive manufacturing

Additive manufacturing is sterk in opkomst als alternatief voor traditionele vormgevingstechnieken zoals spuitgieten en verspanen. Additive manufacturing maakt nieuwe toepassingen mogelijk. Zo kunnen producten helemaal afgestemd worden op individuele consumenten, zoals contactlenzen die perfect op de ogen van de drager worden afgestemd. Ook kunnen ontwerpen gerealiseerd worden die eerder niet mogelijk waren, zoals heel lichte en toch sterke bouwmaterialen.

Voor metalen producten levert additive manufacturing vooralsnog producten op met een ruw oppervlak, interne spanningen en een matige microstructuur. ECN brengt hier verandering in met ontwikkelingen in Digital Light Processing- en Selective Laser Melting-technologie.

Voor Selective Laser Melting is een betere beheersing van de zeer lokaal ingebrachte energie gerealiseerd, resulterend in een betere microstructuur. De Digital Light Processing-technologie is geschikt gemaakt voor metaal, waardoor ook voor metaal een zeer hoge resolutie binnen bereik gekomen is.

Het is nu mogelijk metalen vormstukken te produceren die een betere microstructuur en gladder oppervlak hebben dan de huidige standaard in de industrie. Bij ECN Eindhoven werkt men verder aan het perfectioneren van de technieken.

Basis voor de ontwikkelingen is decennialange ervaring in poedermetallurgisch vormgeven. Eerder werd hiermee in samenwerking met Formatec Ceramics succesvol een Digital Light Processing-proces voor keramiek ontwikkeld. Admatec Europe maakt gebruik van dit proces voor levering van producten.

Meer over deze ontwikkelingen is te zien op 18 en 19 november op de Precisiebeurs in Veldhoven in stand 131.