Categories: Actueel

Eaton dringt bij EU aan op volledig verbod SF6 in schakelsystemen

SF6 (ofwel zwavelhexafluoride) komt onder andere nog veel voor in transformatorhuisjes en windmolens en is volgens Eaton 23.500 keer schadelijker dan CO2. ‘Indien nieuwe apparatuur vanaf 2025 niet SF6 vrij is, kan dit leiden tot een toename van 42 procent van de opgeslagen emissies in 2050.’

Cruciale fase wetgevingsproces

De Europese Commissie herziet momenteel de F-gassenverordening, die schadelijke gefluoreerde gassen verbiedt als er minder schadelijke alternatieven beschikbaar zijn. Deze verordening stelt het gebruik van SF6 in secundaire middenspanningssystemen echter vrij van dit verbod. Deze vrijstelling werd aangenomen in 2014 nadat was geoordeeld dat alternatieve technologieën nog niet klaar waren.

Verzoek om versnelde stopzetting

Eaton verzoekt de elektrotechnische sector om de versnelde stopzetting van het gebruik van SF6 actief te steunen, en de leden van het Europees Parlement om de voorgestelde wetgeving te ondertekenen. De herziening van de F-gassenverordening moet de industrie een duidelijk signaal sturen om de resterende hiaten in de EU-wetgeving te dichten en schadelijk SF6-gas te verbieden. SF6-vrije oplossingen zijn volgens het bedrijf volledig ontwikkeld en hebben zich al bewezen. ‘Een strikt en ambitieus tijdschema voor de geleidelijke stopzetting van SF6 heeft een gunstige financiële invloed en maakt een ruimere toepassing mogelijk.’

Rekening houden met SF6

"Het is de laatste jaren duidelijk geworden dat de EU niet klimaatneutraal kan zijn zonder rekening te houden met SF6. De opgeslagen SF6-emissies bedragen 196 miljoen ton CO2, wat neerkomt op 20 procent van de jaarlijkse broeikasgasemissies van de energiesector binnen de EU", zegt Frits Besseling, Manager Sales & Business Development Segments bij Eaton. "Onder invloed van de decentralisatie van energieopwekking en -opslag, zal nieuwe apparatuur met SF6 die na 2025 wordt geïnstalleerd, leiden tot een toename van 42 procent van de opgeslagen emissies in 2050. Als deze nieuwe apparatuur niet SF6-vrij is, riskeert de EU de groei van duurzame energie te koppelen aan het meest krachtige broeikasgas (SF6) dat de mens kent, en ondermijnt ze zo haar eigen belangrijkste doelstellingen en inspanningen.

"Er bestaan vandaag alternatieven voor SF6 die rendabel, technisch haalbaar, energiezuinig en betrouwbaar zijn. Bovendien ondersteunen deze alternatieven de klimaatdoelstellingen van de Europese Green Deal. Deze technologie wordt momenteel geproduceerd in Europa door verschillende spelers in de industriële sector en kan een belangrijke rol spelen om de EU als duurzame wereldleider op de kaart te zetten", besluit Besseling.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

1 dag ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

1 dag ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

1 dag ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

1 dag ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

1 dag ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

1 dag ago