Dynamische getijdenenergiecentrale stap dichter naar realisatie (video’s)

Het Nederlandse idee voor een dynamische getijdenenergiecentrale krijgt steeds meer vorm. Diverse Chinese partijen hebben inmiddels bijna 2 miljoen euro gestoken in een haalbaarheidsonderzoek naar deze bijzondere vorm van energiewinning. Eerder al gaf de Nederlandse overheid een subsidie van ruim 9 ton voor het project. In februari komen de Nederlandse en Chinese onderzoekers bij elkaar om de technische details door te nemen. In april worden dan de economische aspecten besproken en wordt er beslist over het vervolg. Met het concept ‘Dynamic Tidal Power’ (DTP) kan op zeer grote schaal een voorspelbare manier energie worden opgewekt voor vele miljoenen huishoudens. Dat maakte het consortium Power bekend.

Dat DTP hoog op de agenda staat blijkt wel uit het feit dat minister-president Rutte tijdens een staatsbezoek aan China het onderwerp besprak tijdens een ontmoeting met  de Chinese vice-premier Li Keqiang. De ontwikkeling van DTP is een goed voorbeeld van de samenwerking tussen de beide landen met betrekking tot duurzame energie.

"Dynamic Tidal Power is een conceptueel nieuwe technologie voor de ontwikkeling van getijdenenergie. Het opwekken van duurzame energie kan op grote schaal gecombineerd worden met andere gebruiksfuncties in kustgebieden”, aldus mede-bedenker Rob Steijn van ingenieursorganisatie Arcadis. "De ontwikkeling van DTP heeft de grootste kans van slagen in China, Korea en het Verenigd Koninkrijk, vanwege de fysieke omstandigheden van de kustzones en de hoge mate van energiebehoeften in deze landen.”

Kilometers lange dam

Het principe van DTP vraagt om een vele kilometers lange dam dwars op de kust. Door het specifieke gedrag van het getij blijkt voldoende waterstandsverschil over de dam te ontstaan waaruit elektriciteit kan worden opgewekt. Een belangrijk voordeel van deze methode is dat er geen kustinham hoeft te worden afgesloten. Uit eerdere studies is gebleken dat een DTP langs de kust van China in de orde van 15 000 MW opgesteld vermogen kan krijgen, wat overeenkomt met het vermogen van de allergrootste waterkrachtcentrales ter wereld.

Het Power consortium bestaat uit de volgende bedrijven: Strukton Engineering, Arcadis, Technische Universiteit Delft, Pentair Nijhuis, DNV Kema, Oranjewoud, Imares, en H2iD.

Literatuur:

Massachusetts Institute of Technology: C.C. Mei, 3 March 2012. "Note on tidal diffraction by a coastal barrier": http://www.powerdtp.nl/Downloads/148440.aspx?t=Articles

United Nations Sustainable Energy for All: http://www.sustainableenergyforall.org/actions-commitments/commitments/single/dynamic-tidal-power

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_tidal_power (includes links to previous news and scientific articles)

  

Achtergrond

Een aantal voordelen van DTP zijn:

  • Hoge energielevering: Uit berekeningen blijkt dat de grootste dammen meer dan 15 GW (15000 MW) geïnstalleerd vermogen hebben. Een DTP-dam met een capaciteit van 8 GW vermogen en een capaciteitsfactor van circa 30% kan ongeveer 21 TWh per jaar aan elektriciteit opwekken. Als we deze hoeveelheid in perspectief plaatsen dan kan een DTP dam, bij gemiddeld energieverbruik van een Europeaan van 68000 kWh per jaar, energie leveren voor circa 3,1 miljoen Europeanen.
  • Stabiele energie: Het opwekken van getijdenenergie is in grote mate voorspelbaar omdat het getij volledig voorspelbaar is (het hangt immers niet af van het klimaat). De energieproductie varieert weliswaar op het ritme van het getij (eb en vloed), maar deze schommeling in de tijd kan grotendeels worden voorkomen door twee dammen te bouwen op de juiste afstand van elkaar (in de orde van 150 … 250 km), zodat de ene dam een maximum aan elektriciteit levert op het moment dat de andere dam een minimum levert.
  • Hoge beschikbaarheid: DTP vraagt niet om enorme hoge getijverschillen, maar een ondiepe, uitgestrekte kust waar de getijgolf zich langs de kust verplaatst. Zulke getijcondities bevinden zich op diverse plekken wereldwijd, wat betekent dat het theoretische potentieel van DTP erg hoog ligt. Langs de Chinese kust wordt bijvoorbeeld het totale vermogen dat kan worden opgesteld geschat op 80 tot 150 GW.
  • Multifunctionaliteit: De lange dam kan gecombineerd worden met andere functies zoals kustbescherming, diepzee- en LNG-havens, aquacultuur, landwinning en verbindingen tussen eilanden en het vaste land. Maar ook om offshore windenergie te winnen onder landomstandigheden (over de dam zijn de windmolens immers eenvoudig bereikbaar). Deze bijkomende functies kunnen worden meegenomen in de investeringskosten en daarmee bijdragen aan een lagere prijs per kWh.

In december 2011 heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) een subsidie van ruim 9 ton toegekend aan het Power consortium. In het driejarige programma voert het Power consortium in samenwerking met Chinese universiteiten en instituten een gedetailleerde haalbaarheidsstudie uit naar de ontwikkeling van DTP in China. De doelstellingen van het programma voor 2015, geregistreerd onder het UN Sustainable Energy for All initiatief, betreffen:

  • Bepalen van meest geschikte locaties om DTP te implementeren in China, Korea en Groot-Brittannië;
  • Afronden van gedetailleerde haalbaarheidsstudies voor twee DTP pilot energiecentrales in China;
  • Afronden van pre-haalbaarheidsstudie voor één DTP centrale op originele schaal in China; en
  • Wereldwijde verspreiding van technische informatie over DTP aan relevante doelgroepen.

In augustus 2012 heeft het Chinese National Energy Administration (NEA) een consortium gevormd van Chinese bedrijven en onderzoeksinstituten om samen te werken met het Nederlandse POWER consortium. Het Chinese kennisconsortium wordt geleid door het Hydropower and Water Resources Design General Institute, met deelname van China Institute of Water Resources and Hydropower Research, Second Institute of Oceanography of State Oceanic Administration, Nanjing Hydraulic Research Institute, Guodian Longyuan Power Group Corporation Limited, China Three Gorges New Energy Corporation, Huaneng Renewable Corporation Limited, Tsinghua University en Hohai University.

Het Chinese en het Nederlandse consortium zijn overeengekomen om de samenwerking te starten via uitwisseling van kennis. Het bilaterale document, aangeduid als ‘Work Plan on Dynamic Tidal Power Cooperation between NEA and EL&I’, is ondertekend in het bijzijn van mr.C.P. Buijink, Secretaris-Generaal van het ministerie van EL&I, op 27 september 2012 te Beijing.