Duurzamer alternatief voor Chroom 6

Het Duitse Adolf Föhl heeft een coatingtechnologie ontwikkeld om drukgietdelen van zink te beschermen tegen corrosie zonder gebruik te maken van Chroom 6. Nanocoating Föhlan is duurzamer dan Chroom 6, kan galvanische coatings vervangen, en is volgens Föhl ook nog eens eenvoudiger aan te brengen.

Door Franc Coenen, voor Vraag en Aanbod

 Op gieterijbeurs Gifa presenteerde hoofd engineering Thomas Herper de resultaten van uitgebreide zoutsproeitesten. Een onderdeel voor de automobielindustrie komt goed uit een zoutsproeitest van tot wel 640 uur, zelfs als er veel holle ruimten in het stuk zitten. De coating voldoet aan de DIN EN ISO 9227-NSS norm. Herper: "Föhlan biedt een betere corrosiebescherming dan galvanische technieken." Ook de tribologische eigenschappen zijn getest. "Onze nieuwe coating heeft de helft van de wrijving die andere coatings opleveren."

Zinklegeringen

Föhlan is ontwikkeld als beschermlaag voor Z410 en Z400 zinklegeringen. Op dit moment werkt Adolf Föhl aan een aanpassing van het proces zodat ook Z430 kan worden behandeld, een legering waarin 3% koper zit. De oppervlaktelaag is 1 tot 2 micronmeter dik, aanzienlijk dunner dan de gemiddelde galvanisch aangebrachte laag die 10 tot 14 micron dik is. "Net als een chemische laag, is de verdeling heel gelijkmatig. Er is geen sprake van opbouw aan de kanten, zodat ook holle ruimten goed beschermd kunnen worden." Daarnaast is de laag zo dun, dan deze geen invloed heeft op de maatnauwkeurigheid van de onderdelen. "Bij kleine toleranties hoeven we geen rekening te houden met de laagdikte."

Duitsland en China

Tot nog toe bestaan er twee installaties waar Föhlan wordt toegepast, één staat in de fabriek van Adolf Föhl in Duitsland en de andere in de Chinese vestiging. Hier coat het bedrijf in opdracht van derden en zijn al miljoenen auto-onderdelen voorzien van de Nano coating. Herper: "Tot nog toe zijn we vooral bezig geweest met de coating en het proces. De volgende stap zal zijn dat we licenties gaan verkopen."