Dutch Health Leaders Foundation gelanceerd

18 maart is tijdens het Rotterdamse LSH010 innovatieontbijt de Dutch Health Leaders Foundation (DHLF) gelanceerd. Deze stichting is opgericht om samen met zorgondernemers de implementatie van nieuwe technologieën in de gezondheidszorg te versnellen.

Via de DHLF krijgen ondernemers eenvoudiger toegang tot een netwerk van (inter)nationale zorgorganisaties en investeerders met specifieke focus op zorg. Daarnaast treedt de foundation op als belangenbehartiger en gaat in gesprek met besluitvormers en beleidsmakers, zodat bestaande technologieën op grotere schaal en tevens sneller kunnen worden geïmplementeerd.

In de gezondheidssector is door de coronapandemie meer aandacht voor digitalisering en het integreren van nieuwe technologieën in het preventie- en zorgproces. Dat is een positieve uitkomst, al verwachten veel zorgondernemers dat de komende jaren taai zullen zijn om de digitalisering verder te kunnen opschalen. Momenteel blijven in Nederland de initiatieven die daadwerkelijk impact maken achter op internationale voorbeelden.

DHLF-initiatiefnemers Douwe Jippes en Edith van de Weg hebben de afgelopen jaren samengewerkt, geïnvesteerd en onderzoek gedaan naar de digitalisering van gezondheid in Nederland: "We zien hele mooie initiatieven en concepten ontstaan, Nederland is daar van oudsher goed in, met vaak een technologische voorsprong. We zien echter op allerlei domeinen ruimte voor verbetering, met name op het vlak van internationalisering en professionalisering. De Digital Health sector is ook in Nederland een van de meest veelbelovende en snelst groeiende sectoren binnen de gezondheidssector. We merkten echter dat de toch relatief traditionele sector de innovatieve toepassingen mondjesmaat adopteert. Wij zijn ervan overtuigd dat als (digital) health ondernemers meer gaan samenwerken en kennis delen, we besluitvormers helpen bij het gerichter invullen van randvoorwaarden voor de toepassing van nieuwe initiatieven en een voorloper kunnen zijn in deze snelgroeiende sector. We hebben in Nederland een ontzettend mooi ecosysteem beschikbaar, het verenigen en activeren van instituten in de zorg is cruciaal. Het idee is dat Nederlandse en internationale startups in Nederland succesvol starten en dan uiteindelijk vanuit Nederland de wereld veroveren."

Iedere organisatie die zich op het vlak van Digital Health, Medtech en Healthtech begeeft, kan zich vanaf heden bij de foundation aanmelden en input leveren op wat zij naast netwerk en kapitaal nog meer nodig hebben. Het vernieuwende is dat de foundation de markt gezamenlijk inzichten laat delen over de stand van het Nederlandse ecosysteem en uitdagingen om tot betaalbare digitale zorg te komen. De foundation zal zich met op maat gemaakte bijeenkomsten en in samenwerking met andere partijen ook richten op matchmaking, ecosysteem building en internationalisering.

Inmiddels hebben meerdere partijen zich achter de missie en activiteiten van de stichting geschaard waaronder Luscii, iPractice, Siilo, Openup, Medscaler, MiGuide, Pharmeon en Reducept.