Categories: Actueel

Druppel op ijskoude plaat (video)

Het experiment is thuis in de keuken uit te voeren, met een plaat uit de vriezer – liefst kouder dan min 15 graden Celsius. Een waterdruppel die op de plaat valt, zal van onderaf bevriezen en daarbij niet rond blijven, maar gaandeweg een kegelvorm aannemen. Bestaande theorieën schoten tekort om die vorm te verklaren. Dankzij video-opnamen en wiskundige modellen hebben de onderzoekers uit de groep Physics of Fluids nu wél een verklaring gevonden. Ook kunnen zij berekenen hoe scherp de punt van de kegel is: de kegelhoek. Het onderzoek geeft daarmee bijvoorbeeld meer inzicht in ijsafzetting op vliegtuigvleugels, maar ook in 3D-printtechnieken waarbij gesmolten metaaldruppels op een gecontroleerde manier stollen.

Rechte hoek

Binnenin de druppel kijken, om een goed beeld te krijgen, is niet eenvoudig. Doordat de druppel zelf ook als lens werkt, wordt het driedimensionale beeld namelijk sterk vertekend. Daarom hebben de UT-onderzoekers ook videobeelden gemaakt van een ‘platte druppel’ in 2D: tussen twee glasplaten laten zij dan een druppel vallen op de koude plaat. Het opvriezen is dan wel goed te volgen. Wat blijkt? De scheidingslijn tussen vast en vloeibaar, het ‘stollingsfront’ maakt steeds een hoek van vrijwel 90 graden met het wateroppervlak. Dit heeft tot gevolg dat het front eerst, ten opzichte van de plaat, een bolle vorm heeft en gaandeweg overgaat in een holle vorm. Bij bevriezen neemt bovendien het volume met zo’n 10% toe, zodat het ijs uiteindelijk een uitweg zoekt via een punt. Berekeningen aan de warmteoverdracht laten zien dat de hoek van de kegel altijd op ongeveer 140 graden uitkomt, onafhankelijk van temperatuur of grootte van de druppel.

Het onderzoek is uitgevoerd door promovendus Oscar Enríquez en prof. Jacco Snoeijer, die werken in de groep Physics of Fluids. Deze groep, die deel uitmaakt van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de UT, doet onderzoek naar onder meer druppels, bellen in vloeistof en complexe fenomenen zoals turbulentie. Enríquez en Snoeijer werkten samen met collega’s in München, Parijs en Brussel.

In een eerdere fase van het onderzoek maakte Oscar Enríquez deze prijswinnende video.

Het artikel ‘Universality of tip singularity formation in freezing water drops’, staat online op de site van Physical Review Letters. Het zal ook in de printeditie verschijnen.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

4 dagen ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

5 dagen ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

5 dagen ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

5 dagen ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

5 dagen ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

5 dagen ago