Categories: Actueel

Drone UT sterkst in luchtgevecht

Het Twentse team trad aan met drie wendbare, robuuste drones van versterkt koolstofvezel. Twee van deze drones, de zogenaamde fighters (de aanvallende drones) vlogen snel naar de tegenstander en deelden rake klappen uit. De Queen (de derde drone) moest hoe dan ook in de lucht blijven. "Gelukkig bleek onze Queen wendbaar genoeg om de fighters van de tegenstanders te ontwijken," vertelt UT’er Geert Folkertsma. "We hebben onze winst te danken aan het goede drone-ontwerp, gecombineerd met de vaardigheden van het team. We hadden de beste groep piloten en wonnen tevens de prijs voor beste stuurkunsten."

Piloten gezocht

Folkertsma werkt naast de UT voor Clear Flight Solutions (CFS), de UT-start-up van de robotvogels waarmee vliegvelden vogelvrij worden gehouden. "Clear Flight Solutions is overigens op zoek naar meer piloten voor de Robird, dus hopelijk zorgt het succes bij DroneClash ook voor interesse bij andere piloten."

Anti-drone-maatregelen

De vakgroep Robotics and Mechatronics (RaM) van de UT en Clear Flight Solutions steunden het team door de inzet van tijd, geld en materialen. "Het onderzoek naar anti-drone-maatregelen is voor beide partijen belangrijk. Zowel RaM als CFS ontwikkelen toepassingen met drones, voor bijvoorbeeld inspectie en onderhoud. Tegelijkertijd zijn er mensen die met commercieel verkrijgbare drones illegaal vliegen boven de stad en bij vliegvelden, waarbij de veiligheid in het geding komt. Daar is op dit moment nog weinig tegen te doen; handhaving is lastig. Vandaar dat de politie hoofdsponsor was van het DroneClash-evenement."

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

6 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

8 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

8 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

8 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

9 uur ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

15 uur ago