Drone op waterstof

DroneHub GAE heeft een drone gelanceerd op waterstof. Hiermee kan de vliegtijd tot zes keer vermenigvuldigd worden en kunnen de autonome vliegtuigen sneller opladen.

De drone werd gelanceerd op de tweede dag van het ITS European Congress 2019 in Eindhoven. Dit evenement biedt podium aan innovatie en projecten die te maken hebben met slimme mobiliteit, zoals zelfrijdende auto’s, file mijden en logistiek. DroneHub GAE stond in de zogeheten Dutch Street als medeorganisator van @North Festival, een evenement voor autonoom transport dat zal plaatsvinden op 26 september 2019.

"De actieradius van onbemande drones is echter nog beperkt", zegt Egbert Swierts van training- en adviesbureau OmniDrones. "Er is nog een wereld te winnen als het gaat om de techniek waar de drones gebruik van maken. Multirotoren gebruiken relatief veel energie. Tegenwoordig kunnen deze drones 20-25 minuten vliegen. Niet zo nuttig voor inspectie- en transportdoeleinden. Op de lange termijn kunnen drones met het gebruik van waterstof 1,5 tot 2 uur vliegen."

DroneHub GAE maakte het eerste prototype van de waterstofdrone met dronebouwer Vliegend.nl en OmniDrones. De komende weken is het de bedoeling om de waterstofeenheid op verschillende soorten drones te testen om te ontdekken wat uiteindelijk de beste configuratie is. De laatste stap is om de unit aan het NLR (Nederlands Lucht- en Ruimtecentrum) aan te bieden voor een luchtwaardigheidskeuring.

Op dit moment bestaat er nog geen beoordelingskader voor de keuring. Deze wordt gedurende de testperiode ontwikkelt zodat er in de toekomst meer waterstofdrones kunnen worden geïnspecteerd en dronebouwers weten waarop gelet moet worden tijdens het bouwen.