Drie ernstig gewonden bij ongeval met verreiker

Bij het aanbrengen van gevelbeplating met behulp van een verreiker vielen drie gewonden. De rechtbank legde de werkgever een geldboete van € 60.000,- op waarvan € 30.000,- voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Tags:

De werknemers brachten gevelbeplating aan onder een luifel van een in aanbouw zijnd pand. Ze stonden hierbij in een werkbak die aan een verreiker was bevestigd. Tijdens het zwenken van de werkbak is de complete verreiker omgevallen. De drie werknemers hebben door de val ernstig letsel opgelopen en moesten ter behandeling van het letsel in het ziekenhuis worden opgenomen.

Oordeel rechtbank

Er is gewerkt met een verreiker met daaraan gekoppeld een andere werkbak dan door de fabrikant bij de verreiker is geleverd. Het CE-certificaat van de verreiker en de samenbouwverklaring zijn afgegeven voor de combinatie van deze verreiker met een ander type werkbak; voor de gebruikte typen verreiker en werkbak bestond geen samenbouwverklaring.
De verreiker met werkbak is ten tijde van het ongeval als hoogwerker gebruikt om de werknemers op de juiste hoogte te brengen om de platen te kunnen monteren. Voor het gebruik als hoogwerker moet er in de cabine van de verreiker een schakelaar handmatig omgezet te worden naar de stand ‘hoogwerker’. Daarnaast moet de werkbak zowel hydraulisch als elektrisch op de verreiker worden aangesloten om als hoogwerker te functioneren. De afstandsbediening moet in de werkbak bevestigd zijn en aangesloten worden op de verreiker. Dit was allemaal niet het geval waardoor de verreiker als verreiker functioneerde en niet als hoogwerker.

Veiligheidsmarge

Wanneer de werkbak elektrisch aangesloten was geweest, had de verreiker de aangesloten werkbak ‘herkend’ en zou de verreiker als hoogwerker zijn gaan functioneren. Er zou dan een veiligheidsmarge in werking zijn getreden, omdat er personen geheven werden en niet alleen materialen. De capaciteit van de verreiker zou dan gereduceerd zijn tot de helft van de normale capaciteit en er zouden veiligheidsvoorzieningen in werking zijn getreden met betrekking tot het werkbakgewicht, de overbelasting en de scheefstand. Ook de rotatiesnelheid van de werkbak zou zijn beperkt.
Dat de verreiker in de hoogwerkerstand gezet moest worden bij het heffen van personen was bij de bestuurder en de medewerkers van de werkgever niet bekend.

Geen specifieke risico’s vermeld

In de schriftelijke risico-inventarisatie en evaluatie stond niks vermeld over de (specifieke) risico’s van het werken in werkbakken en/of het werken met hoogwerkers en/of verreikers. Er was geen plan van aanpak en ook waren de werknemers niet ingelicht over de specifieke gevaren.
De rechtbank legt de werkgever een geldboete van € 60.000,- op waarvan € 30.000,- voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Ga naar de rechtszaak: https://www.uitspraken.nl/uitspraak/rechtbank-overijssel/strafrecht/strafrecht-overig/eerste-aanleg-meervoudig/ecli-nl-rbove-2023-1241

Tags:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *