Drie engineeringtrends om in de gaten te houden

Als we door de jaren heen één ding hebben geleerd, is het wel dat de ontwikkeling van techniek nooit stilstaat en dat we uiteindelijk mogelijk blijken te maken wat lange tijd voor onmogelijk werd gehouden. Wie had bijvoorbeeld een eeuw geleden kunnen vermoeden dat er ooit vliegende auto’s zouden worden gebouwd? Ze zijn inmiddels een feit, evenals de techniek om een virtuele werkelijkheid te creëren en het verkennen van andere planeten door middel van specifiek daarvoor gebouwde verkenningsvoertuigen. Het Engelse gezegde ‘’The sky is the limit’’ geldt allang niet meer. Op het gebied van engineering liggen grote uitdagingen en kansen op ons te wachten. Werken in deze branche biedt dan ook een grote mate van zekerheid met betrekking tot het vinden van een baan.

Door: Team Lequal

Generatief ontwerp

Een sterk opkomende trend op het gebied van engineering is zogenoemd generatief ontwerp. Naar verwachting zullen in de komende jaren heel wat technische vacatures ontstaan voor mensen die zich met deze vorm van ontwerpen gaan bezighouden. Met behulp van kunstmatige intelligentie zijn computers in staat om technische ontwerpen te realiseren die gebaseerd zijn op de parameters die wij erin stoppen. Simpel gezegd: de mens geeft aan welke beperkingen er zijn en de computer komt met een veelvoud aan ontwerpen die voldoen aan de gestelde eisen. Het is vervolgens een kwestie van kiezen voor welk ontwerp je uiteindelijk wilt gaan. Je schakelt in het ontwerpproces het menselijk denken uit, waardoor de computer vaak met nieuwe oplossingen komt.

Robotisering

Veel menselijke taken zijn in de loop der jaren al overgenomen door robots. We zien echter dat deze ontwikkeling een nog grotere vlucht neemt. Bedrijven moeten wel meegaan in deze ontwikkeling, omdat ze anders de concurrentieslag zullen verliezen. Of deze verdere robotisering tot een vermindering van het aantal technische banen leidt, valt af te wachten. Je zou ook kunnen stellen dat een robot er slecht aan bijdraagt de productiecapaciteit van de aanwezige medewerkers te verhogen. Vaak gaat het ook om geestdodend werk, je hoeft er dus niet rouwig om te zijn dat een machine dit uit handen neemt.

Blockchain

Het begrip blockchain kennen we vooral vanuit de cryptovaluta, maar deze technologische revolutie doet ook steeds vaker zijn intreden binnen de engineering. Deze techniek kan bijvoorbeeld uitstekend ingezet worden om productieprocessen transparanter te maken en betere bedrijfsprestaties te kunnen garanderen. We staan aan de vooravond van een nieuwe technologische revolutie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *