Drankenproducent beboet nadat werknemer vinger verliest in bottelmachine

Een drankenproducent in Engeland kreeg een boete van £14.000 vanwege een arbeidsongeluk in 2022 met een bottelmachine. Een werknemer verloor een vinger bij het verhelpen van een storing.

Tags:

Een werknemer van het drankenbedrijf in Leicester, UK, hielp een collega die problemen had met een flessendopmachine die was vastgelopen. De werknemer kon in de machine in de cappereenheid reiken om het vastgelopen onderdeel te verwijderen. Echter daarna zakte de kop van de capper op zijn vinger en amputeerde de punt van zijn vinger.
Pogingen in het ziekenhuis om de vingertop opnieuw aan de vinger te zetten, bleken niet succesvol. Het was vervolgens nodig om zijn vinger tussen de eerste en tweede knokkel te amputeren.

Afscherming verwijderd

Uit een onderzoek door de Engelse arbeidsinspectie (Health and Safety Executive (HSE)) bleek dat het bedrijf de toegang tot gevaarlijke delen van machines niet goed had afgeschermd. In dit geval was de vaste afscherming verwijderd en werd de machine vaak zonder gebruikt.
Bovendien was een vergrendelingsapparaat dat zou moeten functioneren om de stroom te isoleren en de machine te stoppen wanneer beschermende deuren/afschermingen elders op de machine werden geopend, onbruikbaar. Daardoor was de toegang tot bewegende delen van de machine mogelijk.

Boete

Het bedrijf kreeg een boete van £ 14.000 en werd veroordeeld tot betaling van de proceskosten van £ 4.175,79. Na de hoorzitting zei HSE-inspecteur Rebecca Gibson: “Dit tragische incident benadrukt de plicht van werkgevers om ervoor te zorgen dat machines en andere arbeidsmiddelen veilig moeten zijn voor gebruik. Geschikte afschermingen zouden gevaarlijke delen van de machine tijdens normaal gebruik ontoegankelijk hebben gemaakt en deze ernstige verwonding voor de werknemer hebben voorkomen.”

Bron: HSE, UK

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *