Draadloze headset voor EEG-scan

Het in 2002 opgerichte ingenieursbureau Koen&Co in Utrecht kreeg vorig jaar wel een heel bijzondere klus: het in opdracht van het Holst Centre en Imec ontwerpen van een kunststof headset, waarmee hersenscans (EEG) draadloos kunnen worden uitgevoerd.

Het bijzondere aan deze uitdaging was, dat er nauwelijks vaste parameters waren waaraan de headset moest voldoen.

Draadloze sensornetwerken

Holst Centre en Imec houden zich ondermeer bezig met draadloze sensornetwerken voor bijvoorbeeld medische toepassingen. Bernard Grundlehner MSc, onderzoeker bij Holst Centre op de High Tech Campus in Eindhoven doet een boekje open over hun werk: "Een EEG-scan in een ziekenhuis duurt tegenwoordig 15  minuten tot een uur. Daarbij zijn grote apparaten en verbindingskabels nodig en worden de sensorpunten voorzien van gel voor een goed contact op het hoofd. Je moet daarvoor altijd naar een ziekenhuis. Wij zijn nu bezig om dit systeem niet alleen te verkleinen, maar ook intelligenter, gebruiksvriendelijker en simpeler te maken. En wel met nog steeds goede kwaliteit EEG-signalen. Daarbij werken wij intensief samen met partners die zorgen voor aanvullende ontwikkelingen op bij voorbeeld hardwaregebied".

Voor het ingenieursbureau Koen&Co in Utrecht is een rol weggelegd voor productontwikkeling, design en engineering. Het bureau ontwikkelde in opdracht van Holst Centre en Imec de kunststof headset-onderdelen en de metalen sensoronderdelen voor de bevestiging van de speciale sensorelektronica. Met minimale basisgegevens met betrekking tot vorm en uitvoering heeft Koen&Co het klaargespeeld een headset te ontwerpen die Imec en Holst Centre in staat stelt te bewijzen dat je met droge elektroden in combinatie met het door hun ontwikkelde systeem iets kunt doen. Er werd een aantal prototypen van headsets gebouwd waarop Imec en Holst Centre hun sensoren op konden bevestigen en op de juiste plek houden.

Esthetiek

Bernard Grundlehner: "Een belangrijke toegevoegde waarde van Koen&Co is de esthetiek. Wij merken in onze gesprekken met industriële partners, dat het helpt, als we onze technologie kunnen verpakken in een mooi uitziende demonstrator. Wij hadden, om te kijken of ons systeem werkte, een aantal prototypen nodig zonder dat er vooraf vastlag hoe de uitvoering zou moeten worden. Wat mij bij de samenwerking bijzonder is bevallen, is de open houding met betrekking tot het kunnen omgaan met onzekerheden en om samen die uitdaging durven aangaan, zonder dat er een strak plan op tafel ligt. Koen&Co slaagt daar met de ontwikkeling van deze speciale headsets, uitermate goed in".

Jac Hanssen