Categories: Actueel

Draadloos sensornetwerk maakt werk brandweer veiliger

Het systeem geeft de brandweerbevelvoerder onderweg naar een brand een veel beter zicht op de situatie ter plaatse. Daarnaast is het mogelijk de brandweermannen en -vrouwen digitaal te volgen wanneer ze bijvoorbeeld een gebouw binnengaan. Uiteindelijk moet ook spraak overgebracht kunnen worden.

Het voordeel van de nieuwe methode, die werkt via een draadloos sensornetwerk, is dat het ook onder zeer moeilijke omstandigheden lang blijft werken. Wanneer één of meer sensoren, bijvoorbeeld door oververhitting, uitvallen, houden de overgebleven sensoren vanzelf de communicatie in de lucht. Het systeem is in een proefopstelling al succesvol gebleken. Op dinsdag 12 juli wordt het voor het eerst in een brandend (oefen-)huis uitgeprobeerd.

                           

Breder toepasbaar

Mobiele sensornetwerken zijn steeds breder toepasbaar, nu de kosten teruglopen. Zo werken de studenten van Fontys Hogeschool ICT ook aan armbandjes, voorzien van elektronica, waarmee ouders en kinderen elkaar makkelijker terug kunnen vinden, bijvoorbeeld tijdens een dagje op het strand.

De ontwikkeling van het brandweersysteem is het resultaat van een samenwerking tussen Fontys en het Tilburgse bedrijf Public Safety Innovations. Het bedrijf kon deze onderzoeksopdracht mede dankzij een SBIR1 subsidie van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie onderbrengen bij het lectoraat Embedded Systems van Fontys Hogeschool ICT.

Hogeschool ICT

Fontys Hogeschool ICT biedt een brede bacheloropleiding ICT die flexibel inspeelt op ontwikkelingen en uitdagingen in de dynamische wereld van ICT. De inhoud van de opleiding en de koppeling met de praktijk wordt actueel gehouden door onder andere intensief samen te werken met ruim veertig ICT-bedrijven. Ondernemingen kunnen hun onderzoeksopdrachten via vijf verschillende lectoraten bij Fontys Hogeschool ICT laten uitvoeren. 

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

19 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

21 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

21 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

21 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

22 uur ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

1 dag ago