Doorbraak in vastestof batterijen (video)

Onderzoekers van Imec hebben een nanomateriaal ontwikkeld voor vastestof Li-ion batterijen. Bij demonstratie in een batterijcel scoorde deze beter dan andere vastestof-batterijen. En ook al zijn deze batterijen nog niet zo goed als huidige Li-ion batterijen met vloeibaar elektroliet, toch zullen ze deze volgens het bedrijf in de toekomst overtroeven. “Zoveel zelfs dat we straks de helft meer afstand kunnen rijden met onze elektrische wagen.”

De resultaten worden deze week voorgesteld tijdens de IDTechEx Show in Berlijn.

Batterijen op basis van een vast elektroliet beloven een hogere energiedichtheid, betrouwbaarheid en levensduur, en een hogere oplaadsnelheid dan ‘natte’ batterijen. Tot nu toe zijn de vastestof-batterijen echter geen echt succes. De geleidbaarheid van het vastestof-elektroliet is nog veel te laag, waardoor enkel zeer dunne batterijen (voor sensoren) tot de mogelijkheden behoren.

200 Wh/liter en 0,5C (2 uur)

Het nieuwe vaste elektroliet brengt daar volgens imec verandering in. Met een energiedichtheid van 200 Wh/liter en een laadsnelheid van 0,5C (2 uur) scoort de prototypebatterij aanzienlijk beter dan andere vastestof-batterijen. En als alles volgens plan verloopt, kan imec tegen eind 2018 de meeste vloeibare Li-ion batterijen evenaren en ze in de jaren nadien overtreffen.

"We werken met een nanocomposiet materiaal dat wordt aangebracht als vloeistof en pas achteraf in een vaste stof wordt omgezet," verduidelijkt Philippe Vereecken, hoofdonderzoeker en programmaleider bij imec. "Dat heeft als grote voordeel dat batterijfabrikanten hun productieproces niet drastisch moeten gaan veranderen als ze dit nieuw soort batterijen willen gaan maken. Ons uiteindelijke doel is om elektrolieten te ontwikkelen met een geleidbaarheid die tien keer beter is dan de huidige vloeibare elektrolieten."

Imec doet dit onderzoek samen met materiaalleveranciers en batterijfabrikanten en zette daarom een innovatieprogramma op. Dit helpt om snel vooruitgang te boeken.