Space Shuttle Atlantis heeft ESA’s reserveonderdelen van de European Robotic Arm (ERA) bij zich als bijzondere lading voor het International Space Station. De ERA hardware, het reserve ellebooggewricht van de arm, gaat mee als vracht op de Russische Mini Research Module MRM-1. Levering van ERA onderdelen aan het ruimtestation vormt een belangrijke stap richting de lancering van het door Dutch Space ontwikkelde operationele model van de ERA robotarm, die naar verwachting in 2012 zal plaatsvinden. De arm zal het Russische deel van ISS voorzien van een robotsysteem voor plaatsing van externe hardware en onderhoud.
De European Robotic Arm is een van de omvangrijkste ruimtevaartprojecten ooit binnen Nederland uitgevoerd. ERA werd ontworpen en gebouwd door een Europees consortium van bedrijven uit acht verschillende landen, onder leiding van Dutch Space in Nederland.
Bart Reijnen, CEO van Dutch Space: "De lancering van de ERA reserveonderdelen onderstreept de grote inzet van alle betrokkenen partijen die de afgelopen jaren samen aan de robotarm hebben gebouwd. Daarbij vormt het een belangrijke mijlpaal op weg naar het hoogtepunt van het ERA-project: lancering van de échte ERA arm."
Europese kennis
"Meer dan een derde van de onder druk gebrachte elementen van het ISS is gebouwd en ontworpen in Europa. En Europese kennis houdt het ruimtestation operationeel", zegt Simonetta Di Pippo, ESA’s directeur Bemande Ruimtevaart. "De lancering van de reserveonderdelen voor ERA is een belangrijke stap voor toekomstige robotoperaties aan boord van het ISS. De onderdelen zijn nodig, mochten zich tijdens de verlengde levensduur van het station technische mankementen voordoen."
"Het belang van deze lancering is groter dan alleen de lancering van een reservearm zonder handen", vertelt Philippe Schoonejans, projectmanager van ERA. ‘’De lancering van deze onderdelen samen met MRM-1 is de voorbereiding op de operationele fase van ERA."
MRM-1 zal op de vijfde dag na lancering gekoppeld worden aan het ISS, op de naar de Aarde gerichte zijde van de Zarya module. Naast de reserveonderdelen voor de European Robotic Arm, die aan de buitenzijde van MRM-1 is bevestigd (foto), gaat de eerste Russische hardware mee die in de toekomst van de robotarm gebruik zal maken. Deze componenten – een verplaatsbaar werkplatform, een luchtsluis en een radiator – zullen de in 2012 te lanceren Russische Multipurpose Laboratory Module uitrusten en worden door de ERA arm geplaatst.
Training
Het ERA-project omvatte de levering van een operationeel vluchtmodel, een reservemodel, een kwalificatiemodel en verschillende testmodellen voor trainingsdoeleinden, zoals een mock-up die te gebruiken is in watertanks voor training van kosmonauten en astronauten. Dutch Space leverde ook de control software, het geavanceerde simulatorsysteem voor operationele planning, formulering van procedures en evaluatie van missies en voor trainingsdoeleinden.
Looparm ERA
De European Robotic Arm zal in de toekomst cruciaal onderdeel vormen van het Russische deel van het International Space Station. De intelligente robotarm, met een totale lengte van circa elf meter, heeft het uiterlijk van een enorme passer en kan zich als het ware hand voor hand ‘lopend’ voortbewegen via vaste aangrijppunten. ERA zal zo zelfstandig of handmatig bestuurd werkzaamheden uitvoeren aan de buitenkant van het ruimtestation. Door de inzet van ERA kunnen uitputtende en gevaarlijke ruimtewandelingen door kosmonauten of astronauten buiten het ISS korter duren, of tot een minimum beperkt worden.
De lancering van ERA zou aanvankelijk in 2002 plaatsvinden, maar werd uitgesteld door vertragingen in het Amerikaanse Space Shuttle programma en financieringsproblemen in Rusland.
Aanvullende informatie over ERA: http://www.esa.int/esaCP/Netherlands.html
Aanvullende informatie over de lancering van Space Shuttle missie STS-132: http://www.nasa.gov/shuttle