Doe het zelf: tandenklapperende poets-timer (video)

Zowel kinderen als volwassenen hebben hulp nodig bij het aanhouden van een goede tandenpoets-discipline. Deskundigen zeggen dat je twee maal daags twee minuten moet poetsen, maar de meeste mensen halen dat bij lange na niet. Het tijdschrift ‘Make’ bedacht voor die mensen een hulpmiddel voor zelfbouw.

De zogenoemde Toothy Toothbrush Timer helpt poetsers om de aanbevolen 120 seconde voor elke borstelbeurt te halen. Als de tandenborstel uit zijn houder wordt gepakt, beginnen de bijbehorende tanden te kauwen en ze blijven je aanmoedigen tot de twee minuten zijn gehaald. Dan zet je de tandenborstel weer terug in de houder, om de timer uit te schakelen. Het apparaatje kan tegen stoom en zo af en toe een spat water, dus het is geschikt voor de meeste badkamers.

Hoe werkt het

Onderin de tandenborstelhouder bevindt zich een schakelaar. Als de borstel wordt opgetild verbindt de schakelaar een elektronisch timercircuit met een batterij. Die timer bestuurt vervolgens een servomotor. Als de servo draait, drukt hij een staafje op en neer en dat staafje opent en sluit de tanden. Als de timer klaar is, stopt de motor. En als ten slotte de tandenborstel weer in de houder wordt gezet, koppelt de schakelaar de batterij af.

"We hadden dit kunnen uitvoeren met een Arduino of een andere microcontroller", zeggen de bedenkers bij Make, "maar het is zo simpel dat alles wat we nodig hebben eigenlijk de oude vertrouwde timerchip – de 555- is".

Op de website van Make wordt gedetailleerd beschreven hoe een beetje handige knutselaar dit zorghulpmiddel zelf kan bouwen.