Dode door breken strop bij hijsen van dokdeur

Een werknemer kwam om bij het hijsen van een dokdeur van 587 ton toen één van de stroppen brak. De werkgeefster werd veroordeeld tot een geldboete van €100.000,- waarvan €30.000,- voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Tags:
Dode door breken strop bij hijsen van dokdeur

Werknemers van de verdachte wilden een caisson (dokdeur) van 587 ton hijsen. Tijdens het hijsen is één van de stroppen gebroken. Daardoor is de giek van de kraan verdraaid richting de kade en op de kade gevallen. Het slachtoffer werd daarbij door een of meer (hijs)kabel(s) geraakt en tegen de grond geslagen en is aan de gevolgen van het ongeval overleden.

Ontoereikend

De door de verdachte gehanteerde wijze van hijsen resulteerde in een hijslast waarvoor het gebruikte materiaal volstrekt ontoereikend was. Zo was de kraan niet goedgekeurd voor gebruik in de superlift-stand, mede doordat deze geen akoestische of optische waarschuwing gaf bij overbelasting en de lastmoment-begrenzer niet voorkwam dat de maximale belasting van 300 ton in superlift-stand kon worden overschreden. Daarnaast bestond er een verschil tussen de werkelijke last en het gewicht dat op het display in de cabine van de kraan werd weergegeven.

Te zwaar belast

Ook was het hijsgereedschap, de twee staalkabels (stroppen), niet gekozen op
grond van de te hanteren last, de aanslagpunten en de haakvoorziening en
daarbij was geen of onvoldoende rekening was gehouden met de wijze van aanslaan van de last. Daardoor werden de staalkabels zwaarder belast dan de werklast toeliet.

Kijk voor de rechtszaak op: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2022:407

Tags:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *