Digitale dimstandaard en USB-wandcontactdoos winnen Etop Innovation Awards

Op de beurs Elektrotechniek zijn de digitale dimstandaard Ledotron van Osram Benelux en de USB wandcontactdoos van ABB/Busch-Jaeger winnaar geworden van respectievelijk de jury- en publieksprijs van de Etop Innovation Awards 2013. De Awards zijn een beloning voor de beste innovatie op het gebied van elektrotechniek.

Met de Ledotron is, samen met fabrikanten van elektrotechnische componenten Gira, Jung en Schneider Electric, een dimstandaard ontwikkeld. Samen hebben ze Ledotron lampen en dimmers ontwikkeld, een gestandaardiseerde digitale stuurtechniek voor spaar- en ledlampen, die eenvoudig en in korte tijd door een vakman geïnstalleerd kan worden. Uit het juryrapport: ‘’Lost problemen van opkomende technieken op. Krachtige vorm van samenwerking. Open standaard biedt mogelijkheden voor andere partijen om aan te sluiten”.

Voor de publieksprijs konden bezoekers van de vakbeurs Elektrotechniek bij hun registratie voor de beurs stemmen op één van in totaal zeventien geselecteerde Innovators. ABB/Busch-Jaeger kreeg tijdens dit proces de meeste stemmen. De USB-wandcontactdoos is een alles-in-een oplossing. Hierin kunnen gelijktijdig de gewone 230 V en de USB voeding worden gebruikt. De USB-aansluiting type A en de voeding zijn in de contactdoos geïntegreerd. Daarnaast beschikt de contactdoos over een verhoogde aanraakveiligheid. Volgens de jury een simpele maar doeltreffende recht toe recht aan oplossing, het product is snel te implementeren en zou een grote marktpotentie jebben.