Deze hypersonische waterstofjet vliegt in 4 uur van Europa naar Australië

Geplaatst door Maartje Henket

De Zwitserse start-up Destinus heeft een passagiersvliegtuig op waterstof ontwikkeld dat in iets meer dan vier uur van Europa naar Australië kan vliegen.

render van het vliegtuig boven zee
Render: Destinus

Het bedrijf heeft zijn prototype Eiger de afgelopen twee jaar getest en vermeldde eind 2022 hiermee succesvol te zijn. Nu heeft het Spaanse Ministerie van Wetenschap het bedrijf geselecteerd voor ‘een strategisch initiatief’ waarbij het hen geld geeft om meer onderzoek en ontwikkeling te doen op een supersonische vlucht die waterstof als brandstof gebruikt.

Bedrijven, technologiecentra en Spaanse universiteiten werken samen in dit project, dat 12 miljoen euro kost. Destinus en het Spaanse motorenbedrijf ITP Aero gaan een faciliteit bouwen om luchtademende waterstofmotoren te testen. Een tweede subsidieproject ter waarde van 15 miljoen euro gaat onderzoek financieren naar hoe dingen kunnen worden verplaatst met vloeibare waterstof.

Met de subsidies zal Destinus binnenkort een vluchttest uitvoeren met een H2-straalmotor met naverbrander, terwijl wordt gewerkt aan het versnellen van motortechnologie met alleen waterstof.

De Spaanse regering investeert zwaar in de ontwikkeling van waterstofaandrijving als onderdeel van haar economische veerkracht en transformatieplan door middel van strategische projecten die worden gefinancierd door de Next Gen-fondsen van de Europese Commissie. Dit sluit aan bij het Spaanse Plan Nacional del Hidrógeno, dat tot doel heeft van Spanje een wereldleider te maken in de productie van hernieuwbare waterstof en de ontwikkeling van op waterstof gebaseerde mobiliteit in verschillende sectoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)

  1. geweldig initiatief. er moet veel meer met waterstof worden geprobeerd. Nederland zou ook moeten participeren

  2. Ik juich en onderschrijf alle waterstof aandrijvingen toe.
    Vooral de nu nog vervuilende luchtvaart kan hiervan meerdere duurzame vruchten plukken.