Detectierobot wint Aquatech Innovation Award

Een autonome robot die waterbedrijven kan helpen bij het in kaart brengen van de infrastructuur van het waternetwerk en het detecteren van fouten in drinkwaterleidingen, is dit jaar uitgeroepen tot Overall Winner van de Aquatech Innovation Award. De ontwikkeling door Submerge is het resultaat van meerdere stakeholders, waaronder Vitens, Brabant Water en Evides.

De robot staat bekend als Autonomic Inspection Robot – Submerge en kan helpen bij het detecteren van lekken, corrosie en zelfs worden gebruikt om leidingnetwerken in kaart te brengen om uiteindelijk een digital twin te helpen creëren.

Hij bepaalt de toestand van drinkwaterleidingen met behulp van een camera, ultrasone sensor, hydrofoon en positioneringsalgoritme. Hij kruipt zelfstandig door drinkwaterleidingen op een navigatiemissie, neemt zijn eigen beslissingen en beweegt autonoom. De robots kruipen van basisstation naar basisstation. Bij het bereiken van een basisstation wordt de robot opgeladen, wisselt zijn gegevens uit en gaat verder met een nieuwe missie. Omdat hij op een meter onder maaiveld werkt, is externe communicatie onmogelijk. De robot navigeert daarom op basis van opgedane kennis (machine learning). Zo anticipeert hij ook op onbekende gebeurtenissen.

De basisstations maken het mogelijk om het bereik van de robot te vergroten. Het laadt de robotbatterijen draadloos op en communiceert met de robot door gegevens uit te wisselen. Een basisstation kan op een bestaande drinkwaterleiding worden geklemd. De basisstations kunnen worden aangesloten op het openbare elektriciteitsnet of kunnen een eigen energiebron bevatten. M2M-protocollen maken het mogelijk om met het servernetwerk te communiceren.  

Gebruikerssoftware maakt het mogelijk om missies voor de robot te plannen. Gegevens van de robot kunnen worden verzameld en geanalyseerd. Foto’s, echografie en hydrofoongegevens kunnen worden verwerkt tot een 3D-buismodel. De operator krijgt alarmmeldingen wanneer onderbrekingen of lekkages worden gelokaliseerd. De software voorspelt de resterende levensduur en lekkagerisico van de leidingen.