Depot Boijmans Van Beuningen

Het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld heeft zijn technische voltooiing bereikt. Tijdens de Zilveren Opening gingen de deuren van Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam eind september drie dagen lang al even open voor 7.500 bezoekers. Zij konden alleen het interieur bewonderen, de collectie volgt in het najaar van 2021.

Door: Walter Wijnhoven

Na de succesvolle publieksdoop is het de komende maanden tijd voor afbouwen, inbouwen, inrichten en opstellen. In die periode wordt de kunst ondergebracht in vijf klimaatzones, passend bij verschillende materialen zoals metaal, plastic, papier, zwartwit- en kleurenfotografie. In het nieuwe depot komt de complete collectie – meer dan 151.000 kunstwerken met een gezamenlijke waarde van bijna 8 miljard euro – onder één dak. Op dat dak komt een restaurant, dat samen met het dakbos van 75 berken een ‘nieuwe huiskamer’ voor de stad moet worden als ‘roof with a view’. Het spiegelende icoon is ontworpen door Winy Maas van architectenbureau MVRDV, ook verantwoordelijk voor de Rotterdamse Markthal.

Adopteer een spiegel

Het 39,5 meter hoge depot in het Rotterdamse Museumpark wordt op fraaie wijze geïntegreerd in de omgeving dankzij de gevel met 6.609 m2 dubbelgekromde spiegels. In het spiegelende oppervlak komt in 360° graden de gehele skyline van Rotterdam voorbij. Tip: adopteer een van de 1.664 spiegelpanelen en bouw mee aan het nieuwe icoon van Rotterdam. Een bijnaam is er trouwens al: De Pot. Info: boijmans.nl