Categories: Actueel

Delftse kandidaten voor Nationale Sport Innovatie Prijs

Het project TopBob startte in 2008 om de kennisachterstand ten opzichte van de traditionele bobsleelanden in te lopen. Onderzoekers van de TU Delft hebben onder meer gemeten aan schaalmodellen van de bobslee in de lagesnelheids-windtunnel van de universiteit. Op die manier werden de aerodynamische verliezen in kaart gebracht en geminimaliseerd. De eerste fase van het project heeft een snelle, volledig in Nederland gebouwde tweemansbobslee opgeleverd voor het nationale team.

Deelnemers in dit consortium waren naast de TU Delft, de Bob en Slee Bond Nederland (BSBN) de bedrijven DSM, Eurotech en Modesi en de andere twee technische universiteiten, van Twente en Eindhoven.

Trainingszwaard

De tweede nominatie betreft een afstudeerwerk. Middeleeuws Europees zwaardvechten is een nieuwe sterk groeiende vechtsport. Het gebruik van originele stalen zwaarden brengt echter risico’s met zich mee, terwijl vervanging door zwaarden van hout, bamboe of nylon ten koste gaat van de authenticiteit.
Maarten Kamphuis ontwikkelde daarom als afstudeerder aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft een veilig stalen zwaard met rubber randen aan het uiteinde.

Varkenspoten

Kamphuis testte het zwaard op varkenspoten, omdat die dezelfde opbouw hebben als een mensenarm. Het staal liet kleine krasjes op het bot na; met rubber om het uiteinde waren er geen sporen.
Instructeurs in de vechtsport blijken enthousiast over het veilige zwaard. Ze kunnen volgens Kamphuis met het zwaard nieuwe vechttechnieken gebruiken. Kamphuis heeft inmiddels het bedrijf M_blades opgericht. Partners in het project zijn een gespecialiseerde winkel te Tilburg, het Erasmus MC en de TU Delft.

Optische haas

Er zijn nog drie andere kandidaten voor de Nationale Sport Innovatie Prijs. Ten eerste is dat de LaserTrainer, een laser-lichtspot die fungeert als een ‘optische haas’; een andere genomineerde is "Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd": een methode voor sportverenigingen om in korte tijd vrijwilligers te werven, in te passen, en te behouden. De laatste kandidaat is Care[+]case. Dit is een overzichtelijke koffer voor eerste hulp bij sportongevallen.

De definitieve keuze van de jury wordt op dinsdag 16 november om 16.00 uur bekendgemaakt tijdens het nationaal congres Sport, Wetenschap en Technologie op de Technische Universiteit Eindhoven.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

2 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

3 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

3 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

3 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

3 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

3 dagen ago