DECT nu ook voor draadloze sensornetwerken

Een technologie die al 15 jaar op de markt is, vindt zu zijn weg in de groeiende industrie voor gebouwautomatiserings-, besturings- en veiligheidsnetwerken. Digital Enhanced Cordless Telephone (DECT) hoorde ooit alleen thuis in het domein van de snoerloze telefoons, maar door de ontwikkeling van een ultra-low-power modus ontstaat er nu een nieuwe markt voor batterijgevoede draadloze sensor- en actuatornetwerken.

De ontwikeling van DECT ULP was een speerpunt voor RTX Telecom A/S en SiTel Semiconductor, een Nederlands bedrijf dat in 2005 is opgericht door een aantal medewerkers van National Semiconductor. SiTel is nu actief op het gebied van goedkope silicium-systemen voor mig-range en high-end DECT-toepassingen en heeft in de wereldmarkt voor snoerloze telefoons een aandeel van 35%. Chips van SiTel zijn te vinden in babyfoons, communicatiesystemen in de zorg en in ondernemingen en in controllers voor de Xbox gamesconsole.

Groen

SiTel heeft zich altijd onderscheiden met low-power systemen, met als doel om milieuvriendelijke oplossingen te komen voor energieslurpende mobiele producten. Deze drang naar ecologische innovatie in telefonie, resulteerde er in 2009 in dat de Frost And Sullivan Gloval Enterprise VoIP Semiconductors Green Excellence Award in Product Innovation aan het bedrijf werd toegekend.

Ook leidde het tot de ontwikkeling van DECT ULP, zaardoor nu een hele nieuwe klasse van producten kan worden ontwikkeld: op DECT gebaseerde sensoren en actuatoren. DECT ULP maakt het mogelijk om sensornode te  ‘installeren en vergeten’ omdat ze meer dan 5 jaar kunnen functioneren op een enkele AAA-batterij.

Veelbelovend

DECT ULP is begin dit jaar geïntroduceerd op het DECT World Congress in AMsterdam. SiTel, het Deense RTX Telecom en de Duitse bedrijven  AVM en Gigaset Communications gaven daar een demonstratie van een werkende sensormodule. De demonstratie maakte indruk: de congresdeelnemers kozen DECT ULP als de belangrijkste groeifactor voor DECT en aan DECT gerelateerde technologieën.  Jos van der Loop, product marketing manager van SiTel zegt: "Wij geloven in de kansen en mogelijkheden en de reactie van de congresbezoekers toont aan dat de industrie klaar is om met DECT ULP naar een nieuw niveau te stijgen".

DECT ULP is een ultra-low power operating-modus van het bekende DECT-protocol. Dankzij de betrouwbaarheid en de ruime ervaring in de consumentenmarkt – waar DECT-telefoons op grote schaal worden gebruikt – kunnen applicatie-ontwikkelaars profiteren van een bewezen standaard, waarbij de hoge spraakkwaliteit mag worden gezien als een onderscheidende eigenschap. DECT ULP maakt eenvoudige installatie van netwerken mogelijk en het registreren van nieuwe uitbreidingsnodes gebeurt door een simpele druk op de knop  DECT werkt in een gelicenseerde, maar royalty-vrije frequentieband. Hierin kan een groot aantal nodes betrouwbaar en gelijktijdig functioneren.