Categories: Actueel

De toekomst van pasta: 3D printen (video)

Wang en Yao werkten eigenlijk met bacteriën die reageren op vocht, maar begonnen ook te spelen met eetbare materialen met dezelfde eigenschap. Hun pasta is gemaakt van dunne lagen gelatine met verschillende dichtheden. Als de toplaag met hoge dichtheid water absorbeert, buigt hij rond de minder dichte onderlaag, waardoor een eenvoudig buisvormig stukje pasta ontstaat. Door het 3D-printen van strips cellulose op de bovenlaag kon het team de uiteindelijke vorm van de pasta bepalen en van alles creëren: van traditionele rigatoni tot avant-garde paddenstoelen en bloeiende bloemen.  

Om hun werk te demonstreren werkte het team zelfs samen met chef-kok Matthew Delisle van het restaurant L’Espalier in Boston om culinair verantwoorde pasta te maken die  in een chefwaardig menu kan worden opgenomen.

De pasta is absoluut fraai om te zien, maar het team van de Tangible Media Group kwam ook met een wat gewonere toepassing: pastafabrikanten zouden kunnen volstaan met platte verpakkingen met minder volume, minder verspilling van verpakkingsmateriaal en lagere transportkosten.  "We hebben wat simpel rekenwerk gedaan, bijvoorbeeld voor macaroni. Zelfs als je dat perfect verpakt bestaat nog steeds 67 procent van het volume uit lucht", zegt Wang.

Het MIT-team kon beschikken over een laboratorium-3D-printer en modelleersoftware, maar de researchers hebben ook instructies opgesteld voor het maken van vormveranderende pasta met eenvoudiger technieken, bijvoorbeeld zeefdrukken. Ze maakten ook een databank met pastapatronen die iedereen kan gebruiken om in de toekomst zijn eigen versies te printen. Het team voorziet een systeem waarmee iedereen online op maat gemaakte pastavormen kan bestellen.

Er is momenteel nog maar één probleem: hoewel Wang stelt dat de pasta  een "uitstekende structuur heeft en behoorlijk goed smaakt",  zegt haar collega Yao dat het nog voornamelijk uit gelatine bestaat – wat betekent dat het er weliswaar mooi uitziet, maar niet de voedingswaarde heeft van echte pasta.  Toch hoopt Yao dat er door verder onderzoek een voedzamere pasta zal komen. En wat betreft die zelfvouwende dumpling: "Dat blijkt echt heel lastig. Maar we komen er wel. Denk ik…"

http://news.mit.edu/2017/researchers-engineer-shape-shifting-noodles-0525

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

4 dagen ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

4 dagen ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

4 dagen ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

4 dagen ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

4 dagen ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

4 dagen ago