De toekomst van het geheugen

Innovatie is een permanent proces geworden. We kunnen er rustig van uit gaan dat geen enkel bedrijf over 10 jaar nog hetzelfde doet als nu. Dat geldt ook voor data recovery bedrijven. Opslagmedia zijn de laatste jaren sterk veranderd en zullen dat blijven doen. De specialisten van Stellar Data Recovery vroegen zich af hoe de toekomst van data recovery en data erasure er uitziet.

Data recovery is permanent in ontwikkeling, net als de rest van de IT-industrie. Er heerst een doorlopende race naar ‘The Next Big Thing’, waar diverse gerenommeerde fabrikanten zich mee bezig houden. De huidige trends geven aan dat vooral de capaciteit van dataopslag flink zal toenemen, iets waarvoor nieuwe technieken nodig zijn. Magnetische opslagmedia zullen waarschijnlijk te kwetsbaar blijken, Stellar Data Recovery ziet vier belangrijke toekomstige technieken:

1. Glazen geheugen

Uitgebreide proeven met kwartsglas vormen een belangrijke ontwikkeling. Wetenschappers zoeken al langer naar materialen die gegevensopslag met hoge capaciteit mogelijk maken en tegelijkertijd minder gevoelig en kortstondig zijn dan de magneto-mechanische harde schijf. Onderzoekers aan de Universiteit van Southampton hebben hiermee reeds successen geboekt, net als fabrikant Hitachi.

2. Holografische optische media

Optische media zoals zoals CD’s en DVD’s verdwijnen steeds meer naar de achtergrond, vanwege hun gevoeligheid voor krassen en de beperkte capaciteit. Wetenschappers geloven in een holografische of multidimensionale variant van de optische media, al heeft het faillissement van de ontwikkelaar het project HVD (Holographic Versatile Disc) vertraagd.

3. Eiwit-coating

Een speciale eiwit-coating maakt het mogelijk eenvoudige optische opslagmedia zoals DVD’s om te zetten naar een innovatief opslagapparaat, goed voor 50 terabyte aan data. De Harvard Medical School maakt hiervoor gebruik van de halobacterium salinarum. Dit eiwit zet zich via lichtbestraling om naar een stof die kan dienen als energie-opslag. De houdbaarheid hiervan is helaas nog zeer beperkt.

4. Racetrack geheugen

Sinds 2008 werkt men tenslotte aan een nieuw magneto-elektronisch opslagmedium dat gegevens opslaat in ferromagnetische nanodraden. Dankzij de beperkte plaatsbehoefte hiervan kunnen zij bij een driedimensionale opstelling tot 100x meer opslagdichtheid bieden dan het huidige flash-geheugen.

Kees Jan Meerman, managing director van Stellar Data Recovery Europe, ziet grote uitdagingen voor de toekomst. Zowel op het gebied van data recovery als op het gebied van secure data erasure: "Hoe wissen we in de toekomst gegevens uit een glazen geheugen? Ons laboratorium zal er waarschijnlijk heel anders uit zien. Zodra we de eerste hersteloperaties van een van deze nieuwe media-dragers hebben uitgevoerd zullen we dat direct laten weten".

Stellar Data Recovery is gespecialieerd in de ontwikkeling van data recovery software als in het verlenen van gespecialiseerde data recovery laboratoriumdiensten. Het Europese hoofdkantoor en laboratorium zijn gevestigd in Utrecht.