Categories: Actueel

De Miljoenennota: boekhoudkundig in orde, maar weinig visionair

Zo is er te weinig aandacht voor onderwijs. "De technologische sector schreeuwt om gekwalificeerd personeel", zegt voorzitter Ineke Dezentjé Hamming. "Daarom willen wij dat er een meerjarige investeringsagenda voor onderwijs komt, die zich uitstrekt over meerdere kabinetten. We moeten de financiering van het onderwijssysteem zó inrichten, dat deze niet meer is gericht op het opleiden van één generatie, maar op een leven lang ontwikkelen. FME-bedrijven kunnen met innovaties de energietransitie vorm geven, de problemen in de zorgsector oplossen en helpen ons voedsel beter en duurzamer te produceren. Maar dan moeten er binnen een paar jaar 120.000 mensen worden opgeleid en ruim 500.000 mensen worden bijgeschoold."

Installatiekoepel Uneto-VNI onderschrijft dit. "Wij zijn blij met de aandacht die het kabinet heeft voor de energietransitie", zegt voorzitter Doekle Terpstra. "Tegelijkertijd denken we dat de omslag naar een duurzame energievoorziening met andere keuzes nog zou sneller kunnen verlopen. Om in 2030 de uitstoot van CO2 met 49% te verlagen, is extra inzet voor de scholing van technici bijvoorbeeld hard nodig. De beschikbaarheid van technische vakmensen wordt hét knelpunt van de energietransitie. Het is dan ook onbegrijpelijk dat het kabinet wil bezuinigen op de subsidie voor praktijkleren."

Opvallend gebrek aan daadkracht

Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) spreekt zelfs van ‘een opvallend gebrek aan daadkracht’ als het aankomt op het zeker stellen van het toekomstig verdienvermogen van Nederland. "Hoewel het kabinet-Rutte III er in de afgelopen juni gepubliceerde digitaliseringsstrategie zelf voor pleit dat Nederland de digitale koploper van Europa wordt, blijkt nog niet dat het ook bereid is om te investeren in die ambitie."

Directeur Michiel Steltman stelt dat het gebrek aan invulling van de digitale strategie haaks staat op de grote digitale ambities van het kabinet. "Het beleid voor 2019 gaat vooral over eerlijk verdelen en de investeringen zijn gericht op het behouden van bestaand verdienvermogen. Niemand lijkt zich zorgen te maken over wat er over 10 of 20 jaar te verdelen valt. Zoals de zaken er nu voor staan, wil het kabinet van alles, maar zal de markt er volledig op eigen kracht voor moeten zorgen dat het ook gebeurt. Bedrijven moeten niet alleen investeren in digitalisering, maar ook in beschermen van data en digitale weerbaarheid. Het huidige overheidsbeleid is wel een erg riskante benadering van de wens om digitale koploper te worden en zo dat nieuwe verdienvermogen te creëren. Automatisering, robotisering en de groei van de digitale sector bieden ongekende kansen en ook oplossingen voor maatschappelijke problemen. Maar met beleid dat eerder remmend dan stimulerend uitpakt zullen die kansen door andere landen worden verzilverd en kan de economische groei stagneren. Overheden in omringende landen zoals Noorwegen, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk investeren namelijk wel in digitalisering en de daarvoor benodigde infrastructuur."

Brexit

VNO-NCW sombert over de Brexit en de groeiende handelsoorlog van de VS met China. "De Nederlandse regering en bedrijven moeten gezamenlijk alles in het werk stellen zodat de handel met Engeland zo soepel mogelijk blijft lopen na de Brexit-datum. Een overgangsperiode waarin ondernemers zich kunnen voorbereiden op de toekomstige handelsrelatie is essentieel", aldus voorzitter Hans de Boer. "We moeten in deze roerige tijden verder blijven strijden tegen protectionisme. Nederland Exportland en geen enkele burger is daar uiteindelijk bij gebaat."

Box-2 en ziekte

De werkgeversorganisatie is verder slecht te spreken over de beperkte aanpassing van het Box-2 tarief en de bezuiniging op de 30%-regeling voor bestaande gevallen. "Juist in deze tijden van personeelskrapte is dit ook een gemiste kans om buitenlandse experts en technici aan ons land te binden." Het kabinet biedt in de begroting bovendien geen oplossing voor de tweejarige loondoorbetaling bij ziekte.

Werken en ondernemen loont

Goed nieuws voor ondernemers is dat het ontslagrecht door dit kabinet wordt aangepakt en dat de inkomstenbelastingen en de Vennootschapsbelasting structureel omlaag gaan voor bedrijven en zelfstandigen. De Boer: "Zo wordt beter voelbaar dat werken en ondernemen in Nederland echt loont. De afschaffing van de dividendbelasting maakt Nederland, als kleine kapitaalmarkt, verder aantrekkelijker."

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

13 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

15 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

15 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

16 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

16 uur ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

22 uur ago