Categories: Actueel

De eerste protonen vliegen weer in Genève. Een stukje…

Een stabiele en betrouwbare protonenbron is belangrijk voor de cirkelvormige LHC-versneller van 27 kilometer optrek in Genève. De voorversneller gaat later ook protonen leveren voor de HL-LHC, de toekomstige nog intensere versie van de LHC.

Aan de inbouw van de Linac 4 is twee jaar gewerkt. De lineaire versneller jaagt met elektromagnetische velden protonen in een rechte lijn op tot een energie van 160 MeV. Hij levert deze protonen aan een volgende, cirkelvormige voorversneller voor de LHC, de zogenoemde PS-booster.

Die zal volgens schema begin december worden aangeschakeld. De LHC zelf komt voorjaar 2021 weer in bedrijf en na verwachting eind dat jaar zullen de experimenten hun metingen aan protonbotsingen weer voortzetten. Nikhef neemt deel aan drie daarvan: Atlas, LHCb en Alice.

De LHC was sinds eind 2018 uit bedrijf voor onderhoud en verbeteringen, de zogeheten Long Shutdown. De corona-pandemie en sluiting van Cern heeft de planning enkele maanden vertraagd, meldde het lab eerder.

De Linac 4 is een nieuwe 86 meter lange rechtlijnige deeltjesversneller. De laatste weken is intensief gewerkt aan het optimaliseren van de protonbron en het uitlijnen van de bundel ten opzichte van de magneten die hem besturen.

Linac 4 is een wezenlijk andere machine dan zijn voorganger uit 1978. Met nieuwe besturingstechnieken kunnen meer eigenschappen van de protonenbundel worden ingesteld. Ook is de variatie in de energie van de versnelde protonen veel kleiner.

De nieuwe versneller geeft protonen tot 160 MeV energie, ruim driemaal zoveel als zijn voorganger. Daarmee kan de PS-booster ook bundels met meer energie leveren, tot 2 GeV.

Inmiddels levert de Linec 4 bundels bij de maximale energie, aldus Cern. De bundels worden nu nog gedumpt in een speciale bundelstop. Vanaf september gaat hij alweer verder naar een beamstop richting PS-booster. Op 7 december staat de aansluiting op het PS synchrotron gepland, een volgende voorversneller voor de LHC. Daarin hebben de protonen uiteindelijk 7000 GeV energie.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

4 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

4 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

5 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

5 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

5 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

5 dagen ago