De beste 10 tech-start-ups van 2018?

Sprout heeft een Top-25 opgesteld van jonge ondernemers. De beste jonge ondernemers van 2018 zijn volgens de ondernemerswebsite ‘ambitieus, leergierig en staan te popelen om hun bedrijf hard te laten groeien’. En er zitten tien techniekers tussen.

Op alfabetische volgorde:

Birds.ai
Door middel van machine learning en artificial intelligence brengt Birds.ai in kaart hoe en wanneer windmolen- en zonneparken het beste onderhouden kunnen worden. Daarvoor huurt het bedrijf bedrijven in die met drones vliegen. Met behulp van artificial intelligence worden de beelden automatisch geanalyseerd op schade, waarna de ondernemers de resultaten visualiseren. "Daarna volgen wij de staat van de windturbine door de tijd en daardoor kunnen wij voorspellingen doen wat de beste onderhoudsbeslissing is."

De omzet komt grotendeels van één klant: Wien Energie. Voor deze klant hebben de ondernemers nu zes zonneparken en vijf windturbines geïnspecteerd. "We willen dit jaar naar honderd windturbine-inspecties groeien en in 2019 naar duizend inspecties. Om deze groei aan te kunnen, moeten we de komende maanden zowel ons product als onze verkoopprocessen verbeteren."

Create.nl
Create ontwikkelt creatieve en innovatieve online applicaties. Het bedrijf integreert bijvoorbeeld voordelen van apps in websites. "Niemand in Nederland is daarmee zo ver als wij." Initiatiefnemer Martijn Apeldoorn legt de lat voor nieuwe werknemers erg hoog bij Create. Door die strenge selectiecriteria en een tekort aan IT’ers in de markt is het werven van personeel een uitdaging. "Van de tien kandidaten vallen er negen af door onze zware criteria. Er zitten vijftig goede programmeurs bij mij in de buurt, die moet ik kunnen aantrekken. Daarom heb ik Mystery Fridays geïntroduceerd; de vrijdagmiddag in het teken van leren, teambuilding en plezier. Daarvan komen op maandag video’s online op Facebook, die door honderdduizenden mensen worden bekeken."

Festivalwallet.nl
Gedoe met muntjes op festivals? Als het aan de Amsterdamse Suzanne Eikmans ligt, is dit snel voorbij. Met Festival Wallet introduceert zij een nieuw systeem voor cashloos betalen op evenementen. Je downloadt een app, stort geld op een e-wallet en betaalt met een QR-code.

Gight.nl
Gight levert licht aan ouderen die ‘s nachts moeite hebben om de weg te vinden in huis. Het gidslicht van Gight verlicht het pad van bed naar toilet en duidt obstakels met verschillende kleuren. Inmiddels maken meer dan 80 ouderen dagelijks gebruik van het gidslicht. Dat is mooi, maar betekent ook dat er nog een wereld is te winnen: jaarlijks vallen er meer dan 1 miljoen mensen van boven de 65 jaar. Dagelijks belanden daardoor zo’n 10 ouderen op de spoedeisende hulp. Gight ontwikkelt, produceert en installeert de producten zelf. Het gidslicht is momenteel onderwerp van een wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met het RadboudUMC, Gemeente Oss en BrabantZorg, waarbij het effect op de angst om te vallen, slaapkwaliteit en de frequentie van vallen wordt gemeten. Dat onderzoek wordt deze zomer afgerond.

Herobalancer.nl
Hero Balancer zorgt voor een goede afstemming van de warmtelevering in kantoren, scholen en appartementencomplexen, met een absolute voorrang voor duurzame energiebronnen. De regeling stemt voortdurend de (duurzaam) opgewekte warmte af op het energiegebruik van de bewoners en het gebouw. Hierbij maakt het gebruik van voorspellingen en patronen en vooral van tijdelijke opslag in buffers. Zo kan het moment waarop de opwekking het meest efficiënt is, worden losgekoppeld van het moment van het gebruik van de energie. "Onze add-on voegt kunstmatige intelligentie toe aan het verwarmingssysteem", legt Ted Braakman uit. "Wij voorspellen de energievraag, het energie aanbod en de flexibiliteit en maken de optimale match. Hiermee besparen wij ongeveer 25%."

Holthausen.nl
Max Holthausen kwam wereldwijd in het nieuws door het ombouwen van een Tesla naar een Hesla, die op waterstof kan rijden. Hierdoor wordt het bereik van de Tesla ongeveer verdubbeld. Via Holthausen Clean Technology wil de waterstofexpert de potentie van waterstof optimaal benutten. "Wij willen de huidige oliemarkt op zijn kant gooien door midden van voertuigen en tankstations die als basis waterstof hebben, neer te zetten."

Het bedrijf voorziet elektrische bestelwagens met een bereik van 100 kilometer van waterstoftechniek (een zogeheten range-extender) waarmee de auto 300 tot 400 kilometer kan rijden en voorziet bestaande vehikels van een waterstofmotor. "Daarnaast komen er allerlei bijzondere verzoeken: voor de ombouw van een vliegtuigje dat op Eelde vliegt of een schip dat op de Waddenzee vaart." Ook een veegmachine op waterstof trok veel aandacht.

Kryha.io
Kryha maakt sinds 2017 Blockchain-toepassingen, onder andere voor Fedex, KLM en Bosch. Hoogtepunt voor de startup was het winnen van de grootste blockchain hackathon in de wereld, blockchaingers, met een concept waarbij blockchaintechniek werd toevoegd aan (groepen) drones. Hierdoor is de data afkomstig uit een zwerm met elkaar samenwerkende drones niet meer afhankelijk van 1 centrale server, en worden voor sommigen angstaanjagende zwermen met Internet of Things-drones in potentie veiliger en beter beheersbaar.

Pabbl.com
Pabbl serveert gepersonaliseerde advertenties op het vergrendelscherm van Android-toestellen. Iedere keer dat een gebruiker ontgrendelt, ontvangt hij of zij punten voor kortingen en producten, zoals een bioscoopkaartje, een cadeaukaart van de Hema of belminuten. "De kloof tussen adverteerders en mobiele gebruikers is te groot, wat je terugziet in de populariteit van Adblockers", zegt Jeroen Malotaux, die Pabbl eind 2015 met compagnon Bas Gerritsen oprichtte. "Wij willen dat gat verkleinen door advertenties leuk en positief te maken. Een bewijs dat die aanpak werkt is dat consumenten zich nu actief aanmelden om advertenties te ontvangen in plaats van andersom."

sw-air.nl
Even je autobanden oppompen? Bij de meeste automaten heb je een euromuntje nodig. Senna Waterham, een 17-jarige ondernemer uit Oosterhout, komt met een oplossing: een zogeheten cashless luchtautomaat waar je betaalt met je chip van je telefoon. Ook exploiteert ze stofzuigers. Haar vorig jaar opgerichte bedrijf exploiteert voorlopig alleen op tankstations in Nederland, maar in 2019 wil ze de grens over. Ook wil ze haar diensten gaan aanbieden aan grote retailers. "En we zijn momenteel aan het experimenteren met zonnecollectoren op onze automaten."

Thephonelab.nl
ThePhoneLab voert smartphone- en tabletreparaties uit binnen respectievelijk 30 en 60 minuten. Bijzonder is de transparantie van het reparatieproces: je mag meekijken terwijl er aan je telefoon wordt gesleuteld.

Bekijk hier alle 25 geselecteerden