De Basslet: wie horen wil, moet ook voelen (video)

De eerste pols-subwoofer ter wereld, voor muziek, games en virtual reality. Zo beschrijven de bedenkers een nieuwe wearable, die via een – nu al succesvolle – Kickstarter-campagne aan de man wordt gebracht.

Deze zogenoemde Basslet maakt gebruik van een nieuwe geluidstechnologie, waarbij de beats en de baslijnen rechtstreeks op je lichaam worden overgebracht, zodat je de muziek letterlijk kan voelen. Volgens de makers van de Berlijnse startup Lofelt levert dat een krachtige muzieksensatie op, die met alleen een hoofdtelefoon niet mogelijk is. "De Basslet is compleet stil voor de buitenwereld, maar geeft je het gevoel dat je totaal omringd bent door geluid".

Lofelt is opgericht door CEO Daniel Büttner en CTO Gwydion ap Dafydd, beide afkomstige uit de virtuele-muziekbranche, respectievelijk bij Ableton en Native Instruments. Zij stellen dat muziek niet alleen is bedoeld om te horen, maar ook om te horen: "Het is juist de fysieke dimensie die het verschil maakt. De lage frequenties geven de muziek kracht en dankzij het volledige basspectrum van de Basslet van 10 tot 250 Hz voel je de impact van de kickdrum en de groove van een funky baslijn. zelfs bij lage volumes."

basslet

De Basslet zit volgens Lofelt boordevol innovatieve, in Duitsland ontwikkelde technologie. De gepatenteerde LoSound engine geeft moeiteloos basfrequenties vanaf 10 Hz weer, met een voor het laag geoptimaliseerde frequentiekarakteristiek en een groot dynamisch bereik om pieken in het laag met grote nauwkeurigheid te kunnen verwerken. De techniek is gebaseerd op een innovatief spreekspoel-ontwerp met verregaand geoptimaliseerde magnetische stromen, waardoor het systeem extreem krachtig en toch opmerkelijk compact kan zijn.

zender

Bij de Basslet hoort een klein zendertje, dat tussen de hoofdtelefoon en elk toestel met een audio-jack aansluiting  wordt geplaatst. De zender beïnvloedt de geluidskwaliteit van de hoofdtelefoon niet, maar stuurt het voor de Basslet benodigde signaal draadloos naar de polsband.

Studiotechnici en muzikanten die een prototype van de Basslet mochten proberen, waren verbaasd over het effect dat zo’n klein polsbandje op de muziekbeleving kan hebben:

https://www.kickstarter.com/projects/basslet/the-basslet-a-wearable-subwoofer-for-your-body