Datacenters genereren wel erg veel warmte hier op aarde. En dat willen we niet. Dus, dacht cloud computing-startup Lonestar Data Holdings (VS), we verplaatsen ze gewoon naar de maan. Daar zijn onze data bovendien veilig.
Oprichter Chris Stott: “Data is de belangrijkste valuta die door de mensheid is gecreëerd. We zijn er afhankelijk van voor bijna alles wat we doen, en het is te belangrijk voor ons als soort om op te slaan in de steeds kwetsbaardere biosfeer van de aarde. De grootste satelliet van de aarde, onze maan, vertegenwoordigt de ideale plek om onze toekomst veilig op te slaan.”
In december 2021 voerde Lonestar een succesvolle test uit van zijn datacenter onder omstandigheden van microzwaartekracht aan boord van het International Space Station (ISS). Nu, na een recente financieringsronde, is het bedrijf klaar om een klein datacenter naar de maan te lanceren met behulp van de aankomende IM-2-maanmissie van Intuitive Machine.
Dat kleine datacenter zal ongeveer 1 kilo wegen en een capaciteit hebben van 16 terabyte. Het haalt stroom uit zijn maanlander. Het bedrijf streeft ernaar om tegen 2026 zelfstandige centers in te zetten.
“Wij geloven dat het uitbreiden van de wereldeconomie naar de maan, die toevallig de meest stabiele satelliet van de aarde is, de volgende witruimte is in de nieuwe ruimte-economie”, zegt Brad Harrison, oprichter en managing partner van Scout Ventures, die de recente financieringsronde leidde. “Gegevensbeveiliging en -opslag zullen een noodzakelijk onderdeel zijn van het leiden van de nieuwe generatie van maanverkenning.”
De datacenters van het bedrijf op de maan zullen eerst worden ontwikkeld voor externe gegevensopslag en noodherstel, wat betekent dat bedrijven een back-up van hun gegevens op de maan kunnen maken.
Slecht idee, totaal niet te onderhouden, veel te dure componenten nodig. Als je met PV energie de datacenters van energie voorziet zijn ze gewoon op aarde neutraal qua warmte, tenzij de de zonnepanelen op witte sneeuw zou leggen.
Maak datacenters één voor één actief zodat er altijd wel eentje in de zon zit.
IK sta hier volledig achter. Het is duurzamer en veiliger dan op aarde. Mocht een kernwereld oorlog uitbreken dan blijft er nog vitale data bewaard voor de volgende beschaving(en) Ik had hierover al eerder kennis genomen en vind dit een prachtige creatieve nuttige oplossing.
Hoe en wie gaat dit beheren?
Is het alleen een backup of ook een datacenter? En hoe staat het dan met de bandbreedte van de verbinding tussen maan en aarde in beide richtingen?
Zou een mooie oplossing zijn
Wat een super goed idee!
En daarvoor dan extreem robuuste elektronica ontwikkelen die wel 100 jaar kan blijven werken.
Als we diezelfde kwaliteit dan op aarde ook verplicht stellen dan raken we meteen van een enorm afvalprobleem af.